A kurdok mellett tüntettek Tel-Avivban

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„A kurdok globális katasztrófát akadályoztak meg. Izrael is többet tehetne a kurdokért.”

Az Iszlám Állam elleni bátor fellépésre utaltak a tüntetők a fenti megjegyzéssel.

Több száz ember vonult fel Tel Aviv utcáin néhány napja, tiltakozásul Törökország észak-szíriai hadműveletei ellen, felhívással a nemzetközi közösség felé, ’a kurd nép elleni genocídium’ megállítása érdekében. A tüntetők a Hayarkon utcai török nagykövetség előtt gyülekeztek, majd az USA képviseletéhez vonultak.

A megmozdulást Jaír Fink aktivista, tartalékos őrnagy kezdeményezte. A múlt héten online petícióban hívta föl Benjámin Netanjahu miniszterelnököt és Aviv Kochavi vezérkari főnököt a kurdoknak nyújtandó katonai és humanitárius segítség fontosságára. A levelet a hadsereg több mint 150 tartalékos tisztje írta alá.

„Zsidókként erkölcsi kötelességünk, hogy segítsünk rajtuk” – nyilatkozta Fink a The Jerusalem Postnak. Hozzátette, hogy Izraelnek hadi felszereléssel és ruházattal kell segítenie a kurdokat. „Meg kell győzni az egész világot, hogy melléjük álljon, ne hagyja őket magukra.”

„Izraeliekként és zsidókként nem nézhetjük tétlenül, amikor egy másik nemzetet cserbenhagynak a szövetségeseik. Jól emlékszünk népünk kiontott vérére, amikor a világ bennünket hagyott magunkra” – áll a petícióban.

Egyelőre sem Netanjahutól, sem pedig Kochavitól nem érkezett válasz. Fink azonban sikerként könyveli el, hogy a Szukkot ünnep kellős közepén százakat sikerült kivinni az utcára. „Tiltakozásunk reményt és segítséget nyújthat a kurd népnek” – mondta.

Jerusalem Post

[popup][/popup]