A “Kreml legagilisabb propagandistája”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az USA külügyminisztériuma „a Kreml legagilisabb propagandistájának” nevezte Vlagyimir Szolovjovot. Orosz biztonsági szolgálatok – kétes bizonyítékok alapján – felröppentették azt a hírt, hogy az ukránok el akarták tenni láb alól.

Putyin és Szolovjov (Forrás: Wikipedia)

Múlt hétfőn Szolovjov a róla elnevezett „Szolovjov élőben” című, az orosz állami tévécsatorna által sugárzott beszélgető műsorában bejelentette, hogy az ukrán nácik terrorista csoportja zsidó származása miatt meg akarta őt gyilkolni.

Szolovjov már korábban is „Ukrajna nácítlanításának” föltétlen híve volt, az elsők között vetette föl egy atomháború lehetőségét, most pedig szerinte – az ellenség tartalékainak kimerülésével – a „különleges hadművelet” de facto a NATO elleni háborúként folytatódik, amiben „nem lesz kegyelem”.

A panelbeszélgetés egyik vendége kikelt az olyan ellenzéki médiumok ellen, mint a Szabad Európa Rádió, vagy a Novaja Gazeta. Elhangzott, hogy az Eho Moszkvi korábbi munkatársa Tatjana Felgengauer saját csatornáján, Anne Applebaum a Twitteren terjeszt valótlanságokat. Jevgenyij Rojzman, Jekatyerinburg korábbi főpolgármestere, úgymond, gyűlöletet szít az oroszok ellen. A beszélgetés részvevői hangsúlyozták a nevezettek zsidó mivoltát, és hozzátették, hogy mindez fokozza az oroszok ellenszenvét a zsidók irányában.

A hivatalos orosz média az ukránokat folyamatosan Sztepan Bandera híveinek állítja be. A banderisták a 2. világháború idején több tízezer lengyelt és zsidót öltek meg.

Szolovjov azzal is viccelődött, hogy a zsidó Zelenszkij – még humoristaként – az orosz tévében szeretett volna föllépni, de nem volt elég tehetséges, így neki csak egy „banderista állam” elnöksége jutott.

Izabella Tabarovsky orosz kutató, a Washingtonban működő Wilson Center’s Kennan Institute programvezetője rámutatott, hogy Szolovjov a maga zsidó származását arra használja föl, hogy az EU-t antiszemitizmussal vádolja, miután februárban felkerült a szankciós listára.

Tabarovsky arra utalt, hogy az olasz hatóságok az oroszok ukrajnai hadjáratának kezdetén bevezetett szankciók keretében zárolták Szolovjov 8,5 millió dolláros ottani vagyonát, ami a média-személyiség felháborodását váltotta ki, mondván, hogy „a náci Németország örökösei egy zsidó ellen vezetnek be szankciókat.”

Szolovjovot a múlt évben azért tiltották ki Lettországból, mert Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőt Hitlerhez hasonlította, azt állítva, hogy a kettő közül Hitler annyiban jobb volt, hogy szolgált a hadseregben, és „bátran harcolt az 1. világháborúban”.

Tabarovsky szerint az orosz média régre visszamenő hagyományokkal rendelkezik a zsidókérdés manipulálásában; Szolovjov és más személyiségek állásfoglalása az ukrán kérdésben csak ennek tükrében érthető igazán.

„Mint ismeretes, egy összeomlóban lévő rendszer jól bevált módszere, hogy mindent a zsidókra fognak. A Szovjetunióban megpróbáltak éket verni a zsidó és ukrán diaszpóra közé, és ezt a stratégiát az Orosz Föderáció is megörökölte, és be is vetette az utóbbi években” – írja Tabarovsky.

Ian Garner történész, az orosz propaganda történetének szakértője a következőket fűzi a fentiekhez. „Oroszország mélységesen rasszista és antiszemita társadalom. Erről tanúskodnak a bejegyzések és kommentek az orosz interneten, amelyekben egyrészt fasisztának minősítik az ukránokat, másrészt nyíltan antiszemita uszítást folytatnak. Ami Szolovjovot illeti, őt ebben a játékban támadhatatlannak tekintik, merthogy maga is zsidó.”

Haaretz – Bassa László

Címkék:orosz propaganda, Vlagyimir Szolovjov

[popup][/popup]