A Knesszet megkezdi a törvényjavaslat vitáját, amely a kormánynak adná az ellenőrzést a bírák kiválasztása felett

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Knesszet megkezdte a vitát a koalíció első igazságügyi törvényjavaslatáról, amely várhatóan ma este túljut a három olvasatból az elsőn. Eközben több tízezer reformellenes tüntető gyűlt össze a parlament épülete előtt.

A Knesszet alkotmányügyi, jogi és igazságügyi bizottsága által támogatott törvényjavaslat azt irányozza elő, hogy a bírói kinevezések kerüljenek a kormány ellenőrzése alá, valamint hogy a Legfelsőbb Bíróság ne gyakorolhasson felügyeletet az alaptörvények felett, még törvényjavaslat formában sem.

Bár ez csak az első a több tervezett intézkedés közül, a mai szavazás fordulópontot jelenthet a politikai vitában a kormánynak az igazságszolgáltatási rendszer felforgatására irányuló erőfeszítéseivel kapcsolatban.

A törvényjavaslat koalíciós támogatói, elsősorban Yariv Levin igazságügyi miniszter és Simcha Rothman, az alkotmányügyi bizottság elnöke, azt mondták, hogy “párbeszédet” fognak folytatni az ellenzékkel, amint a törvényjavaslat átjut az első szavazáson.

Isaac Herzog elnök a múlt héten felszólította a koalíciót, hogy állítsa le az erőltetett ütemű törvénykezést, és tegye lehetővé a vitát. Az ellenzéki vezetők továbbra is azt mondják, hogy addig nem hajlandók a párbeszédre, amíg a törvénykezést nem függesztik fel.

Korábban Rothman bizottsága tovább folytatta a koalíció következő törvényjavaslatának kidolgozását, amely bizonyos törvények esetében „mentességet” hozna létre, vagyis megakadályozná, hogy a Legfelsőbb Bíróság az felülbírálhassa.

[popup][/popup]