A hosszútávfutó házassága

Írta: Lázár György - Rovat: Politika, Sport

Hamupipőke történet ez a javából, ahol a végén minden jóra fordul, és a szerelemesek nemcsak megtalálják egymást, de vágyak is teljesülnek.

A boldog család

Lonah Chemtai 27 éves hosszútáv-futónő ott van Rio-ban az olimpián, Izrael államát képviseli a női maratonban. Nem mindennapi történet az övé.

Lonah egy piciny nyugat-kenyai faluban született.  A fiatal lány 2009-ben érkezett Tel Avivba mint a kenyai követség háztartási alkalmazottja, a nagykövet gyerekeire vigyázott.

Mindig szeretett futni, jó atléta volt, de csak Izraelben kezdett komolyabban edzeni.  Különösen azután, miután találkozott az izraeli Dan Salpeter-rel, aki négy évvel idősebb nála, és korábban versenyszerűen futott, majd később edzősködésre adta a fejét.  Elkezdett foglalkozni Lonah-val,  együtt edzettek.

A közös tréningből szerelem lett, és két évvel ezelőtt aranyos kisfiúk, Roy is megszületett.  A pár Kenyában összeházasodott és Izraelben, Netanya közelében Moshav Yanuv helységben telepedtek le.

Chemtai eredményei nagyot javultak, ideje feljogosította volna az olimpiai részvételre is, de a nevezéshez izraeli állampolgárságra volt szüksége. Többször kérvényezte azt, de mindig elutasították.  Egyszer az volt az indok, hogy a bürokraták állítólag nem értették Chemtai kenyai akcentussal fűszerezett angol kiejtését.  A világhírű izraeli bürokrácia mellett sokan rasszizmust is feltételeztek.  Nem alaptalanul. Chemtai férje azt nyilatkozta a Times of Israel-nek, hogy a hatóságok mondvacsinált indokokkal gördítenek akadályokat felesége ügyében; sógornője pedig arról panaszkodott, hogy családjuk rasszista megjegyzéseket is kapott.

Chemtai...férjével

Az ügyet a média is megszellőztette és végül Aryeh Deri belügyminiszter megelégelte a huzavonát. Személyesen avatkozott be, és csodák csodájára, Chemtai napokkal az olimpiai nevezések lezárása előtt megkapta az izraeli állampolgárságot.  Sőt, az Izraeli Olimpiai Bizottság jóváhagyta részvételét a játékokon.  Érdemes megjegyezni, hogy Deri belügyminiszter az ultraortodox Shas párt vezetője.

Chemtai most Rio de Janeiro-ban kizárólag a női maratonon indult, de már tervei vannak a 2020-as Tokióban megrendezendő olimpiára is.  Ott tízezer méteren is szeretne elindulni Izrael színeiben.

Sok sikert kívánunk neki!

A női maratoni futás eredménye itt tekinthető meg. (A szerk.)

 

 

[popup][/popup]