A holland főrabbi antiszemita szurkolókkal találkozna

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Múlt vasárnap a holland első osztályú labdarúgó ligában az Ajax a Vitesse Arnhem csapatával találkozott, és győzött 2:1-re. A Vitesse rajongók a ‘Hamász, Hamász, zsidókat a gázba’ rigmust skandálták.

Benjamin Jacobs főrabbi

Pascal van Wijk, a klub igazgatója őszinte sajnálatát fejezte ki, amiért „maroknyi szurkoló ilyen visszataszító módon viselkedett”.

Binjomin Jacobs, a lubavicsi irányzathoz tartozó holland főrabbi beszélgetésre invitálta a szurkolókat az arnhemi városházára, amin Ahmed Marcouch, a város mozlim vallású polgármestere is részt venne.

Jacobs rabbi szerdán kijelentette: „A jelenség gyűlöletes és visszataszító. Egyszerre irányul Izrael ellen és idézi a Holokausztot. Természetesen elítéljük.”

Ugyanakkor, ha megbélyegezzük ezeket a szurkolókat, ezzel beskatulyázzuk őket, és csak fokozzuk bennük az ’ők és mi’ érzést. A találkozót a polgármester kezdeményezte, amiért őszintén hálás vagyok. Nyílt, nem könnyű, ám igencsak szükséges eszmecserére számítok.”

Az amszterdami Ajax csapatát más csapatok szurkolói folyamatosan sértegetik antiszemita jelszavakkal. Az Ajax történelmileg szorosan kötődik a hollandiai zsidó közösséghez. A mérkőzéseken rajongóik ma is gyakran lengetnek izraeli zászlót annak ellenére, hogy kevés zsidó van közöttük.

Algemeiner – Bassa  László

Címkék:antiszemitizmus, főrabbi, Hollandia, szurkolók

[popup][/popup]