A holland egyetemek mégsem adnak ki adatokat zsidó kapcsolataikról

Írta: Tőzsér Péter - Rovat: Politika

A „Holland egyetemek jelentik zsidó és izraeli kapcsolataikat” című cikkünkhöz egy Hollandiában tanuló olvasónk az alábbi kiegészítést küldte:

Az Amszterdami Egyetem épülete

Hollandiában létezik az úgynevezett „Nyilvános hozzáférés kormányzati adatokhoz/információhoz” törvény, más néven “törvény az információ szabadságáról”, röviden WOB request (Wet openbaarheid bestuur). Ez azt jelenti, hogy bárki nyújthat be kérvényt és hozzáférhet bármilyen kormányzati adathoz/információhoz addig, amíg nincsenek jogi okai annak, hogy visszatartsák ezt az információt.

Ha tehát valaki WOB kérvényt nyújt be, akkor ez jogi kötelezettséget von maga után köz- és állami intézmények számára (https://business.gov.nl/regulation/freedom-of-information/).

A felzúdulás nyomán azonban a 14 hollandiai egyetem, amelyet ez az információkérés érintett, kedden bejelentette: felfüggesztik a fenti jogi kötelezettségeikből adódó információ- és adatgyűjtést zsidó és izraeli kapcsolataikról. „Az adatszolgáltatási kérvény szorongáshoz és bizonytalansághoz vezetett. Ezt nagyon sajnáljuk.” – áll az egyetemek közleményében.

Az egyetemek az adatigénylés határidejének meghosszabbítását kérték. „Nem teszünk további lépéseket az információ lekérésére, összegyűjtésére és/vagy továbbítására.” Az egyetemek más jogi úton “semlegesíteni” fogják e jogi kötelezettségüket. Ilyen lehet például az a törvény, ami az egyetem alkalmazottainak biztonságát garantálja.

*

A fejleményről a Times of Israel is beszámol, és az MTI is közzétette a hírt a külföldi sajtóforrások nyomán:

A Holland Egyetemek Egyesületéhez tartozó tizennégy állami felsőoktatási intézmény felfüggesztette a zsidó, illetve izraeli szervezetekkel fenntartott kapcsolatai feltárására vonatkozó utasítását, miután az eset közfelháborodást váltott ki – jelentette honlapján a Jewish Telegraphic Agency (JTA) nevő, amerikai székhelyű nemzetközi hírügynökség szerdán. A Holland Egyetemek Egyesülete, amelynek soraiban a neves Amszterdami Egyetem is jelen van, az erről szóló bejelentést pénteken tette.

A Jogok Fóruma (The Rights Forum) nevű, palesztinbarátként számontartott csoport az információs szabadságra hivatkozva még a múlt hónapban terjesztette elő kérelmét, hogy a holland egyetemek tárják fel kapcsolataikat izraeli egyetemekkel, intézményekkel, szervezetekkel, vállalkozásokkal, és olyan, nem izraeli szervezetekkel, amelyek népszerűsítik, támogatják Izrael Államot. Az egyetemek vezetői a kérést követően utasították munkatársaikat a kapcsolatok számbavételére.

“Az információszolgáltatási kérelem kezelése és továbbadása nyugtalanságot és bizonytalanságot keltett az egyetemek berkein belül. Ezt sajnáljuk” – olvasható a Holland Egyetemek Egyesületének közleményében. A kommüniké leszögezi hogy az egyetemek mind az alkalmazottjaik, mind a diákjaik biztonságos oktatási, kutatási és munkakörnyezetének biztosítása mellett állnak ki. De “vettük a jelzést, hogy mindez megkérdőjeleződött” – fogalmazott az egyetemeket összefogó egyesület.

Gerard Jonkman, a Jogok Fóruma igazgatója a kérelemben konkrétan meg is nevezett néhány ilyen szervezetet: például a Keresztények Izraelért nevű amerikai csoportot, az Elbit izraeli hadiipari vállalatot, vagy a jobboldali, Izrael-barát Holland-Izraeli Egyesületet. A listára felkerültek azonban olyan szervezetek is, amelyek nem kizárólag Izraelre összpontosítanak. Ez utóbbiak körében a Rágalmazás Elleni Liga, Hollandia Központi Zsidó Testülete, a Nemzetközi Holokauszt Emlék Szövetség, illetve a holland kormány antiszemitizmus elleni koordinátora Edo Verdonner lett nevesítve.

Hollandia Központi Zsidó Testülete keddi közleményében antiszemitizmusként ítélte el a megkeresést, és arra sürgette az egyetemeket, hogy utasítsák el ezt. Binyomin Jacobs, Hollandia főrabbija náci kollaboránsok tevékenységéhez hasonlította a Jogi Fórum információkérése után kiadott egyetemi utasításokat.

A Jogi Fórum egyelőre nem reagált a JTA megkeresésére. A szervezetet Dries van Agt volt holland miniszterelnök alapította. Van Agt 1977 és 1982 között volt országa kormányfője. A JTA szerint Hollandia Központi Zsidó Testülete antiszemitának nevezte a politikust, aki ezt azzal utasította vissza, hogy így akarják megkérdőjelezni Izraellel szembeni bírálatai vélt jogosságát.

Címkék:adatszolgáltatás, egyetemek, Hollandia, zsidók és Izrael

[popup][/popup]