Holland egyetemek jelentik zsidó és izraeli kapcsolataikat

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Hollandia főrabbija: A kérés “bűzlik az antiszemitizmustól, és emlékeztet arra, amikor a holland polgármesterek a holokauszt idején a német megszállóknak zsidókról szolgáltattak információkat”.

A Rotterdami Egyetem kampusza (forrás: Wikipedia)

Több mint egy tucat holland egyetem vezetője utasította munkatársait, hogy egy palesztinbarát csoport kérésének megfelelően vegyék számba az izraeli és zsidó szervezetekkel való kapcsolataikat.

Az egyetemek a „The Rights Forum”, egy palesztinbarát csoport múlt havi kérésére adták ki az utasítást.

A fórum igazgatója, Gerard Jonkman kérésében dokumentumokat vagy információkat kért “az izraeli egyetemekhez, intézményekhez és vállalkozásokhoz fűződő kapcsolatokról, valamint az Izrael Állam támogatását propagáló szervezetekkel való intézményi kapcsolatokról”.

A gyakorlatban ilyen szervezetek többek között az Elbit Systems izraeli űrkutatási és védelmi cég, a Magen David Adom mentőszolgálat, a Taglit-Birthright Israel, az antiszemitizmus ellen fellépő Simon Wiesenthal Center és a Rágalmazásellenes Liga (ADL), valamint a Stand With Us Izrael-párti online fórum.

Binyomin Jacobs, Hollandia főrabbija, aki az Európai Zsidó Szövetség (European Jewish Association) antiszemitizmus elleni küzdelemmel foglalkozó bizottságát is vezeti, elmondta: “Ez a követelés bűzlik az antiszemitizmustól, és emlékeztet arra, amikor a holland polgármesterek a holokauszt idején a német megszállóknak a zsidókról szolgáltattak információkat.”

Benjamin Jacobs főrabbiJacobs hangsúlyozta: “Nagyon jól ismerem a The Rights Forumot, és világossá kell tenni: minden izraelit és minden zsidót meg akarnak jelölni a hollandiai egyetemeken, annak a torz elképzelésnek a jegyében, amely szerint valamiféle homályos cionista/zsidó junta irányítja a holland egyetemi rendszert. Ez bűzlik az antiszemitizmustól, de nem lep meg, tekintve ennek a csoportnak a hírnevét. Ami igazán aggaszt, az az, hogy milyen sok egyetem válaszol készséggel egy ilyen átlátszóan antiszemita felkérésre. Ez arra emlékeztet, hogy az ország megszállása idején a legtöbb holland polgármester együttműködött, és átadta városaik zsidó lakosainak nevét a náciknak. Hangsúlyozni kell, hogy a cionizmusellenesség és az antiszemitizmus között nagyon kicsi a különbség. Hollandiában eltöltött éveim során ritkán emlékszem , zsidók számára ilyen mérgező légkörre. Megdöbbentő a behódolás egy olyan csoport előtt, amely nyíltan ellenséges Izraellel, a világ egyetlen zsidó államával szemben.”

Hanna Luden, az Izrael-párti Izrael Információs és Dokumentációs Központ igazgatója elmondta: “A hollandiai hagyományok szerint maga a kérés legitim, bár a levél, amelyet küldtek, bűzlik az antiszemitizmustól. Meglepő és csalódást keltő, hogy az egyetemek vezetői nem látják a problémát a feltett kérdésekkel, illetve a zsidók és Izrael szándékos összekeverésével kapcsolatban. Az eredmény a megfélemlítés, ami számos egyetemi dolgozót arra késztetett, hogy felhívjanak minket, és megosszák velünk szorongásukat és bizonytalanságérzetüket, amit az egyetemek vezetői felé nem mernek kifejezni. A legnagyobb probléma az, hogy úgy tűnik, az egyetemek elfogadták mindezt. Ez komoly aggodalomra ad okot”.

ejpress.org

Címkék:Hollandia, palesztin barát csoport, zsidó és izraeli kapcsolatok

[popup][/popup]