A Hezbollah bünteti a drúzokat a rakétakilövő lefoglalásáért

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Hezbollah emberei fenyegetik és zaklatják a drúzokat és sejkjeiket.

Drúz férfiak és egy libanoni katona a lefoglalt raktakilövővel

Mint arról beszámoltunk, Chouya drúz falu lakosai pénteken feltartóztatták a Hezbollah rakétakilövővel felszerelt járművét és átadták azt a libanoni hadsereg egységeinek. A helyiek azzal vádolták a Hezbollah embereit, hogy az ő falujukból akarják rakétákkal lőni Izraelt, és az otthonaikat veszélyeztető válaszcsapást nekik kell majd elszenvedniük.

Válaszul vasárnap a Hezbollah fegyveresei drúz kereskedőket tiltottak ki Sidon városából, és egy ismert sejk áruit tartalmazó ládákat kiborogatták – amint arról egy internetes videó tanúskodik. A súlyos gazdasági helyzetben a drúzok egyetlen esélye a túlélésre az, hogy fölös termékeiket a nagyobb városok utcáin értékesítik.

Chouya és Hasbeiya drúz falvak sejkjei fenyegető üzeneteket kaptak. Nabatieh – vegyes síita-drúz lakosságú – városban a libanoni hadsereg és a rendőrség beavatkozása állította meg a Hezbollah embereit, akik drúz házakat készültek megtámadni. Válaszul drúzok egy Bekaa-völgyből Sidonba tartó, Hezbollah tagokat szállító minibuszt tartóztattak föl.

Röviddel a pénteki incidens után a Hezbollah nyilatkozatot adott ki, amiben az áll, hogy ők „Izraelt egy erdőből lőtték, távol lakott területektől, hogy óvják a polgárok biztonságát.” Szerintük a rakétákat szállító jármű dolga végeztével csupán áthaladt Chouya falun.

Valíd Dzsumblatt drúz vezető, parlamenti képviselő nyugalomra szólított föl az incidenst követően. „Mindnyájan reméljük, hogy az indulatokat a közösségi médiában vezetjük le” – írta a Twitteren.

Az ügy előzménye, hogy pénteken a Hezbollah rakétákkal lőtte a Golán-fennsík izraeli településeit és Kirját Smona városát. A települések irányában kilőtt rakétákat a Vaskupola elfogta, a többiek lakatlan területre hullottak.

A második libanoni háború kitörésének 15. évfordulóján tartott beszédében Hasszán Naszrallah, a Hezbollah vezére a   Chouya-i incidenst „szégyenteljesnek” nevezte. „Ha lehetőségünk lett volna síiták lakta területről lőni Izraelt, nyilván onnan tettük volna” – mondta és hozzátette: „Üdvözlöm mindazokat, akik ezekben velünk együtt küzdenek az izraeli ellenséggel szemben. Most a sikeres ellenállás vívmányainak megtartásáért kell harcolnunk.”

Algemeiner – Bassa László

Címkék:Drúzok, Hezbollah, Libanon, rakétatámadás

[popup][/popup]