A Hamasz-mészárlás “felszabadító” hatása

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az Egyesült Államok-beli Indiana University egész napos tanácskozást szervezett arról, hogy a közösségi médiában az október 7-i mészárlást elhazudó vagy torzító összeesküvés-elméletek a holokauszt-tagadás új formáinak tekinthetők. A szakértők bírálták a netes platformokat működtető cégeket, amiért hagyják terjedni a hazug információkat a forgalom és a profit növekedése érdekében.

Pepe, a béka – egy népszerű rajzfilm figura – mint Hamasz terrorista egy közösségi oldalon

A közösségi média olyan alkalmazásai, mint az X, az Instagram vagy a TikTok tele van olyan bejegyzésekkel és mémekkel, amelyek szerint az október 7-i mészárlást Izrael tervelte ki annak érdekében, hogy így nyerjen felhatalmazást a gázai háborúra. Ezen kívül sok véleménymondó igazolni próbálja, gúnyolódik rajta vagy egyenesen tagadja október hetedikét. Azt a hazugságot terjesztik, hogy az 1200 izraeli halálos áldozatot követelő mészárlás valójában meg sem történt.

Az Indiana Egyetem által ezzel kapcsolatban szervezett beszélgetésen elhangzott: az emberek mindig is gondoltak efféléket, a baj az, hogy a közösségi platformok teret adnak az ilyen gyűlölködő emberek véleményének. Ezek az emberek jól ismerik és ki is használják az új közösségimédia-platformokat, amelyek azok így jelentős szerepet játszanak a gyűlöletbeszéd terjesztésében. Az ellenőrizetlenül terjesztett információk jelentősen erősítik az antiszemitizmust és végső soron erőszakra szólítanak fel a zsidóság ellen.

A cégek pedig keveset tesznek azért, hogy kordában tartsák a felhasználók által generált gyűlöletet, mert ezek a tartalmak is növelik a bevételeiket. Ez a profitért folytatott antiszemitizmus” – mondta Sabine von Mering, a Brandeis Egyetem Német és Európai Tanulmányok Központjának igazgatója.

Még mielőtt Izrael megkezdte volna a gázai szárazföldi inváziót, az internet tele volt olyan véleményekkel, melyek jogosnak nevezték vagy éppen letagadták a Hamasz által elkövetett mészárlást, amely 1200 izraeli életét követelte – esteleg gúnyolódtak az áldozatokon – mondta Günther Jikeli, az Indiana Egyetem zsidó tanulmányok professzora.

Jikeli 2023 novemberében megjelent tanulmányában – “Holocaust Distortions on Social Media after 10/7: The Antisemitic Mobilization,”– a YouTube, az X (korábban Twitter), a Truth Social, a Gab és a 4chan holokauszttal kapcsolatos tartalmait vizsgálta. Az utóbbi kettő szélsőjobboldali felhasználói bázisáról ismert, beleértve a neonácikat is.

A panelbeszélgetés során Jikeli a tanulmány legfontosabb megállapításairól beszélt: Október 7-e óta megnőtt a zsidók elleni erőszakra és tömeggyilkosságra való kifejezett felhívások száma. Ráadásul az említett platformokon a holokausztról szóló vitákat antiszemita mozgósításra használják fel.

Mit mondanak nekünk ezek az adatok? Azt, hogy a holokauszttagadás és a holokauszt eltorzítása egyre növekszik, és hogy a holokausztra való emlékezést a zsidók meggyilkolására való mozgósításra használják fel. Ezt látjuk a mémekben és a posztokban” – mondta Jikeli.

Mazsihisz.hu/Szombat

[popup][/popup]