A Hamász és az Iszlám Dzsihád nyári kiképzőtáborokat szervez gyerekeknek

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A két szervezet katonai szárnya gyerekeket és tizenéveseket toboroz, hogy kiképezze őket a terrorista hadviselésre.

Palesztin gyerekek egy Hamasz katonai parádén (Forrás: twitter)

Joe Truzman az Alapítvány a Demokrácia Védelméért (FDD) elemzője nyilatkozta a The Algemeinernek: „A nyári táborok egyértelműek a szervező csoport ideológiájával történő azonosulással. Kisgyermekeket készítenek föl arra, hogy 16 éves korukban majd harci csoportokban tevékenykedjenek. Gázában ez egészen természetes. A gyerekek közül sokan a fegyveresekre úgy néznek föl, mint szabadságharcosokra. Nincs annál nagyobb dicsőség, mint hogy végül sahid, azaz mártír legyen belőled.” 

David Bedein, a Center for Near East Policy Research igazgatója szerint az al-Qassam Brigádok promóciós videója palesztin gyermekeket toboroz az ENSZ Palesztin Menekültekkel Foglalkozó Hivatala (UNWRA) gázai iskoláiban. A katonai kiképző táborokba mecsetekben és más intézményekben is szerveznek kiskorúakat. A ’Jeruzsálem kardja’ néven elhíresült mostani Gázai konfliktus nyomán a Brigádok négy korcsoportban — kilenc év körül általános iskolákban, középiskolákban, egyetemeken és felnőtteknek — hirdetnek táborokat a terrorcsoport katonai tanácsadói vezetésével. A videón fegyveres fölvonulások, tűzkeréken történő ugrás, földalatti alagutakból való kimászás fegyverrel szerepelnek. A kiképzés egy vagy két hetes turnusokban történik.

Jelenet a toborozó filmből

Ofir Gendelman, az izraeli miniszterelnök arab médiát tájékoztató szóvivője jelentette be: „Eddig több mint ötvenezer gyerek jelentkezett a terrorista kiképzést nyújtó nyári táborokba. Ez tragikus és elfogadhatatlan. Hol vannak a szülők? A Hamász a palesztin gyermekeket és polgári személyeket élő pajzsként használja. Ez háborús bűn.”

Truzman szerint a Palesztin Iszlám Dzsihád katonai szárnya, a Saraya al-Quds 14–17 éves kiskorúaknak rendez nyári táborokat. A röplapokon „harcosok láthatók teljes harci öltözékben, láthatóan gyerekek. A gázai táborban fegyveres kiképzést kapnak, gerilla taktikát, izraeli katonák elrablását tanulják. A hirdetmény szerint polgári- és sportoktatás is folyik. A technikai képzésben az újdonságot a drónokkal való bánásmód jelenti. 16–17 éves korukban harci egységekbe lépnek tüzérségi, kiber és más fegyvernemekben.

Az UNICEF adatai szerint a háborús körülmények között élő gyermekek száma 300 ezer körül van. A legutóbbi konfliktusban 66-an vesztették életüket. A Coalition to Save Palestinian Child Soldiers polgári szervezet arra szólított föl, hogy a gyermekeket ne lehessen felhasználni katonai célokra.

A nyári táborokban évente kiképzett mintegy tízezer kiskorú harcosként, élő pajzsként, zavargások résztvevőiként, segítőként, öngyilkos merénylőként jelenik meg, másokat a támadó alagutakba küldenek… Az UNICEF a gyermekek jogaiért harcoló világszervezet. Erkölcsi hiba lenne, ha nem venné föl a harcot ez ellen. Amíg a gázai katonai csoportok nem vélik úgy, hogy a toborzás nem áll érdekükben, a gyermekek kizsákmányolása tovább fog folytatódni” – jelentette ki Truzman.

Algemeiner – Bassa László

Címkék:gyerekek, Hamasz, katonai kiképzés, nyári tábor

[popup][/popup]