A Hamasz elveszi a gázai civil lakosságtól az élelmet és az üzemanyagot

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Arab és nyugati tisztségviselők egyetértenek abban, hogy a Hamász magának tartja meg a gázai civil lakosságnak szánt élelmiszereket és üzemanyagot, ivóvizet és gyógyszert.

Palesztinok dobozokat és zsákokat gyűjtenek az ENSZ által működtetett segélyközpontból

Források szerint a terrorcsoportnak hónapokra elegendő készletei vannak, miután hónapokig tartó harcra számít. A terrorcsoport hatalmas alagúthálózatában halmozta fel a készleteket.

Ezen közben a gázai lakosság a legnagyobb ínségben él ­ mint arab és nyugati tisztviselők a hétvégén a The New York Times-nak elmondták. Mindez alátámasztja a hasonló izraeli állításokat.

A meg nem nevezett források szerint a Hamász több százezer liter üzemanyaggal is rendelkezik, amelyet rakétákhoz, katonai járművekhez és más katonai célokra használ.

Egy magas rangú libanoni tisztviselő – névtelenséget kérve  – azt mondta a lapnak, hogy a Hamásznak elegendő készlete van ahhoz, hogy a terrorcsoport három-négy hónapig fenn tudja tartani a harcokat anélkül, hogy utánpótlásra lenne szüksége.

Az Izraeli hadsereg (IDF) nem engedi be az üzemanyagot a Gázai övezetbe, mivel szerinte a Hamász ezt katonai célokra használja. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője azt mondta, hogy a Hamász működési képességének nagy része “az üzemanyagon múlik”.

Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy a palesztin területen a kórházak és más létfontosságú szolgáltatások üzemanyag-szállítás nélkül leállhatnak.

Az IDF ragaszkodik ahhoz, hogy jelenleg nincs humanitárius válság Gázában, és hogy szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet.

[popup][/popup]