A Hamasz elítéli a Holokauszt-oktatást

Írta: Szombat - Rovat: Politika

„Elítéljük és elutasítjuk az Emirátusok washingtoni nagykövetségén elhangzott nyilatkozatot arról, hogy a ’Holokauszt’ bekerült az ország iskoláinak tananyagába, mivel ez a cionista narratívát erősíti és a kulturális norma részévé avatja” – jelentette ki Hazem Qassem, a terrorista szervezet szóvivője a Hamasz hírügynökségének, a Shehab News Agency-nek adott nyilatkozatában.

Yahya al-Sinwar, a Hamász vezetője a Gázai övezetben, egy rendezvényen

Néhány nappal korábban Dr. Ali Al Nuaimi, az Emírségek Szövetségi Nemzeti Tanácsának tagja megerősítette a hírt, amit azzal magyarázott, hogy „a Holokauszt áldozatairól szóló megemlékezés alapvető jelentőségű”. Hozzátette, hogy „a közéleti személyiségek és tudósok párbeszédére van szükség a Holokausztról, a közös emberi értékek védelmére, félretéve a politikai különbségeket”.

Az Emirátusok az Ábrahám-megállapodások első aláírója volt 2020-ban, ekkor normalizálta az ország kapcsolatait Izraellel.

A Hamasz mindig tagadta a Holokauszt tényét, és ellenezte, hogy palesztin diákoknak szóló tananyagokban szerepeljen. A szervezet 2009-ben elítélte az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetét (UNRWA) arra hivatkozva, hogy az az iskolai tananyagba fejezetet kíván beiktatni a Holokausztról. Az UNRWA tagadta ezt, mire széleskörű bírálatban részesült, mondván engedett az antiszemiták nyomásának.

A Hamasz UNRWA-nak címzett nyílt levelében akkor a Holokausztot „a cionisták által kitalált hazugságnak” nevezte, szóvivőjük, Sami Abu Zuhri pedig kijelentette: „A vita kimenetelétől függetlenül, ellenezzük a Holokauszt oktatását, mert annak célja a palesztin területek megszállásának elfogadtatása.”

A Hamasz egyik vezetője 2011-ben a Holokausztról azt állította, hogy „összeomlott hazugság”. A Rágalmazás-ellenes Liga (ADL) elítélte a kijelentést.

Palesztin gyerekek egy Hamasz katonai parádén (Forrás: twitter)

A maga részéről az Emirátusok fokozatosan fogadta el a zsidókkal és keresztényekkel való együttélést. Az Impact-se nevű, az oktatást figyelő izraeli csoport szerint „az Emírségekben az arab vagy moszlim többségű államok közül a leginkább toleráns és békés iskolai tananyagot vezették be.”

Az Ábrahám-megegyezéseket az Emirátusok iskoláiban a 6., 8., és 12. osztályokban tanítják, az ország iszlám szervezeteinek jóváhagyásával. A szerződésről azt tanítják, hogy az „segíti az arabok és az Iszlám törekvését a szélsőségek visszaszorítására, a tolerancia és együttműködés általános szellemében” – hangzik az Impact-se értékelésében. A radikális iszlamizmus a fejlődés útjában álló „legfőbb fenyegetésének” minősül, a palesztin ügy pedig nem a legfontosabbnak a térséget érő kihívások közül.

Marcus Sheff, az Impact-se ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy „az Emirátusok vezető szerepet játszik abban, hogy az oktatás terén a régióban béke és tolerancia uralkodjék”.

Hozzátette: “Az Impact-se elégedetten veszi tudomásul, hogy a Soá tanításával lépést tettek előre, és kész együttműködni az Emirátusok oktatási minisztériumával.”

Algemeiner – Bassa László

 

[popup][/popup]