A Hamász elengedett két izraeli nőt csütörtökön, de a beígért további 6-8 túsz átadása elmaradt

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Két izraeli nő szabadult ki csütörtök délután a Hamász fogságából. A 21 éves francia-izraeli állampolgárságú Mia Schem és a 40 éves Amit Soussana 55 napos gázai fogság után térhetett vissza Izraelbe.

Mia Schem szabadul a fogságból

A Hamász és Izrael csütörtöki megállapodása – az eddigi hetedik ilyen – azonban összesen nyolc túsz és három elesett katona földi maradványainak átadásáról szólt.

E sorok írásakor (csütörtök este 10-kor) azonban még mindig nem világos, hogy ez megtörténik-e – aminek fejében a Izrael a tűzszünetet pénteken még egy napra meghosszabbítaná. A 12-es csatorna híradója meg nem nevezett izraeli forrásokra hivatkozva azt mondta, hogy Izrael felkészült arra, hogy ha nem születik megállapodás, akkor reggel folytathatja katonai offenzíváját.

Izrael ragaszkodik ahhoz, hogy a Hamász engedje szabadon a terrorcsoport által túszul ejtett valamennyi gyermeket és civil nőt. A Hamász vezette terroristák mintegy 240 túszt ejtettek minden korosztályból az október 7-i sokkoló támadás során, amikor mintegy 1200 embert mészároltak le Dél-Izraelben.

Az ideiglenes tűzszüneti megállapodás értelmében szerdáig 97 civilt engedtek szabadon a Hamász gázai fogságából: 73 izraelit, 23 thaiföldi és 1 fülöp-szigeteki állampolgárt.

ToI

[popup][/popup]