A Hamasz eddigi legnagyobb támadó alagútját fedezték fel

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap felfedezték a Hamász eddigi legnagyobb támadó alagútját, amelyet a hadsereg a Gázai övezet északi részén, az izraeli Erez határátkelő közelében talált meg.

A december 17-i képeken szereplő alagút

Az alagút, amelynek mintegy négy kilométeres hosszát fedezte fel az IDF, egyes helyeken mintegy 50 méter mélyen a föld alá vezet, és úgy tűnik, elég széles ahhoz, hogy járművek is áthaladjanak rajta.

Az egyik aknát mindössze 400 méterre találták az Erez-i átkelőtől, amely a Hamász október 7-i támadásáig megkönnyítette a palesztin civilek Izraelbe való bejutását munka és orvosi ellátás céljából.

Az IDF közölte, hogy az elmúlt hetekben a Harci Műszaki Hadtest Yahalom elit egysége és a Gázai Hadosztály Északi Dandárja “fejlett hírszerzési és technológiai eszközöket” használt a “stratégiai” alagúthálózat feltárására, átvizsgálására és a potenciális veszélyek eltávolítására.

Major Hamas tunnel discovered by the IDF in northern Gaza

No Description

A The Times of Israel által megtekintett, az alagút útvonalát bemutató térképet nem engedélyezték a közzétételre.

Az alagútnak több elágazása és csomópontja van, valamint vízvezeték-, elektromos és kommunikációs vezetékek – közölte az IDF. Az alagút egyes részein a csapatok robbanóajtókat találtak, amelyek az IDF szerint arra szolgáltak, hogy megakadályozzák az izraeli csapatok behatolását.

“Szélessége arra utal, hogy a gázai határ menti településeken élő civilek elleni, járművekkel végrehajtott támadásokra szánták” – mondta Haim Cohen ezredes, a Gázai Hadosztály északi dandárjának parancsnoka egy videós nyilatkozatban.

Az alagútban járművek közlekedhettek, és “számos, a Hamászhoz tartozó fegyvert” találtak benne.

Hamas construction work on large tunnel in the Gaza Strip

No Description

Cohen szerint az alagút egyik ága sem hatolt be izraeli területre.

A hadsereg közlése szerint az alagútprojektet Muhammad Sinwar, a Hamász déli brigádjának parancsnoka és a Hamász gázai vezetőjének, Yahya Sinwarnak a testvére vezette.

Az IDF a Gázai övezetből szerzett felvételeket is közzétett, amelyeken Muhammad Sinwar látható egy autóban, amint a nagy alagúton keresztül halad.

[popup][/popup]