„A gyilkolás közvetítése a legfontosabb”

Írta: Polgár György/Düsseldorf - Rovat: Politika

A múlt hét elején kezdődött a hallei merénylő büntetőjogi pere Szászország-Anhalt tartomány bíróságán, Magdeburgban.

Stephan Baillet a bíróságon

Mint emlékezetes, Stephan Baillet múlt év október 9-én, azaz Jom Kippur napján megkísérelt behatolni Halle város zsinagógájába, ahol vérfürdőt akart rendezni. Szerencsére a bejárat erős ajtaja ebben megakadályozta. Helyette lelőtt az utcán egy járókelőt, utána egy török büfé vendégét, majd egy fiatal párt súlyosan megsebesített.

Többek között két rendbeli gyilkossággal és kilenc gyilkossági kísérlettel vádolják. Az állam, mint fővádló mellett 47 magánvádló is szerepel: az áldozatok hozzátartozói és a zsidó közösség tagjai. Az eljárást tizennyolc naposra tervezik, melynek során 147 tanút kívánnak meghallgatni.

„Ez a tett az emberek megvetésének új fajtáját jelenti” – szögezte le bevezetőjében Kai Lohse szövetségi ügyész. “Olyan támadás, mely mindannyiunkat ért, minden Németországban élő embert”.

Stephan Baillet ámokfutása közben

Az első héten a bíróság a huszonnyolc éves vádlott gondolatvilágába és családi hátterébe próbál betekinteni. Baillet büszkén beismerte, amit tett, egy percig nem rejtette véka alá zsidó- és idegengyűlöletét, a megbánás legkisebb jelét sem mutatta. Amikor csak tehette, szidalmazta a muszlim és színesbőrű bevándorlókat. Megszállóknak tekinti őket, közölte, akik igyekeznek őt a hazájából kiszorítani. Zavaros logikája szerint minderről a zsidók tehetnek. Éppen ezért minél több zsidó életet akart kioltani. Mint elmondta, gyerekeket is gond nélkül megölt volna. Vallomástételének célja egyértelmű volt: a tárgyalótermet kívánta felhasználni ideológiájának propagálására. Kulcsszavai gyakran hangzanak el szélsőjobboldali aktivisták szájából, akik összeesküvés-elméleteikben migránsokról és világuralmi törekvésekről fantáziálnak. Amikor személyiségi zavarokra hivatkoztak nála, tiltakozott, mondván: ő nem őrült. Arra a kérdésre, hogy antiszemita-e, azt válaszolta: „Úgy van.”

Tinédzser kora óta a családon kívüli az internet volt az egyetlen kapcsolata külvilággal. „Ott ugyanis nyíltan kommunikálhat az ember. Németországban, a valós életben viszont nem lehet” – mondta. A tett előtt a világhálóra feltöltötte „kiáltványát” és akcióját is élőben közvetítette. „A felvétel, a közvetítés fontosabb magánál a cselekedetnél” – magyarázta. Mivel nem sikerült a zsinagógába behatolnia „az egész világ előtt nevetségessé tettem magam” – mérgelődött. Az egyetlen, amit sajnál, hogy „véletlenül fehér embereket” ölt meg.

A támadást egyedül tervezte meg, azonban a tavaly március 15-én elkövetett tömeggyilkosság, melynek során egy ausztrál szélsőjobboldali terrorista 51 muszlim hívőt mészárolt le az új-zélandi Christchurch-ben, mintaként szolgált számára. Ő maga is példakép akart lenni, ezért sugározta az interneten tettét.

Rasszista megnyilvánulásai miatt Ursula Mertens bírósági elnök többször rendre utasította a vádlottat, végül mindenkit felszólított a hozzá intézett kérdések óvatos megfogalmazására, hogy ne adjanak további lehetőséget elfogadhatatlan világnézetének terjesztésére.

Balliet csak akkor váltott óvatosabb hangnemre, amikor életéről és családjáról faggatták. Tettéhez a családnak semmi köze. Mindig is magányos volt, átlagos iskolai eredménnyel, barátok nélkül. Egészségi okokból megszakította egyetemi tanulmányait. Azóta nem csinált semmit, nem dolgozott, nem tanult. Mint mondta, élete egy kudarc, jóllehet ez csak a zsinagóga elleni félresikerült akció után vált számára nyilvánvalóvá.

A tárgyalást megelőző napon a bíróság előtti térség demonstráció helyszíne volt, amelyen a résztvevők együttérzésüket fejezték ki a zsidó közösséggel és a többi áldozatokkal,

Az eljárás a héten folytatódik.

Címkék:Halle, merénylet, neonáci, zsinagóga

[popup][/popup]