A FIFA megkezdte a fegyelmi eljárást a Palesztin Labdarúgó Szövetség vezetője ellen

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Sport

A FIFA úgy döntött, hogy fegyelmi eljárást indít Jibril Rajoub, a palesztin labdarúgó szövetség vezetője ellen, akit a Jeruzsálembe június elejére meghirdetett Izrael–Argentína találkozó elleni uszítással vádol az izraeli labdarúgó szövetség (IFA).

Jibril Rajoub “piros lapot ad Izraelnek” a FIFA egy korábbi ülésén (fotó: FP/MICHAEL BUHOLZER)

A mérkőzést később az argentinok lemondták.

A Nemzetközi Labdarúgó szövetség ugyanakkor nagy többséggel elvetette a Jibril Rajoub (korábban Arafat egyik titkosszolgálatának vezetője) által beterjesztett javaslatot „az emberi jogok megsértésének szigorúbb szankcionálásáról”.

Az IFA a múlt héten nyújtotta be panaszát a palesztin szövetség és Rajoub ellen, akik a Lionel Messit ábrázoló poszterek és Messi mezének elégetésére hívtak fel, valamint tiltakoztak az 2030. évi világbajnokság Argentínában történő megrendezése ellen.

A FIFA ülésén a tagszövetségek 156:35 arányban elutasították azt a palesztin javaslatot, amely szigorúbb fellépést javasolt az emberi jogok megsértése esetén. Rajoub ezután kijelentette, hogy a FIFA képtelen az emberi jogok megsértésének szankcionálására. A világszervezet viszont ara hivatkozott, hogy az utóbbi három év során elfogadott reformokkal teljes mértékben eleget tettek a kötelezettségeknek.

Palesztin tüntetők véres argentin pólókat mutogatnak

 

Ofer Eini, az IFA vezetője kijelentette: „Mindig ugyanaz a forgatókönyv: Rajoub kísérletet tesz arra, hogy a FIFÁ-t labdarúgásunk és államunk ellen fordítsa. Szívós és intelligens munkával mindeddig sikerült ottani barátainknak elmagyarázni, mi áll a javaslatok mögött, amelyek látszólag ártalmatlanok, ám valójában átléptek minden lehetséges határt. Az izraeli futball a nemzetek közösségének része marad, és Izrael Állam továbbra is népszerűséget élvez a FIFÁ-n belül.”

A Times of Israel cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]