A felelősség engem terhel – nyilatkozta az izraeli elhárítás vezetője

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A Sin Bet, az izraeli belső elhárítás vezetője, Ronen Bar kijelentette, hogy személyesen ő a felelős azért, amiért nem figyelmeztettek időben a Hamász október 7-én Dél-Izrael ellen elkövetett gyilkos támadására.

Ronen Bar

A szervezet tagjainak küldött üzenetében azt írta: “Az általunk végrehajtott számos intézkedés ellenére szombaton sajnos nem tudtunk megfelelő módon figyelmeztetni, amely lehetővé tette volna a támadás meghiúsítását. Mint a szervezet vezetőjét, a felelősség ezért engem terhel” – írja Bar. “Lesz idő a vizsgálatokra. Most harcolunk”.

Néhány órával az október 7-i támadás előtt a Sin Bét szokatlan mozgást észlelt a Gázai övezetben, amit egy késő esti telefonbeszélgetésen vitattak meg magas rangú tisztviselők között, de a jelzéseket nagyrészt nem vették figyelembe.

A héber nyelvű médiajelentések szerint Bar mégis bement az ügynökség főhadiszállására, és elrendelte egy kis csapat bevetését a gázai határra, számítva egy kisebb támadásra. Az október 7-i támadások során az ügynökség szerint a Sin Bet legalább 10 tagja meghalt.

“Háborúban vagyunk, nem csupán a harcok egy fordulójában. Egy háború döntő győzelemmel és a helyzet megváltozásával ér véget. Nincs határ, nincs időkorlát. Egészen a végsőkig” – tette hozzá Bar.

TOI

[popup][/popup]