A Fatah frakció felszólította a Palesztin Hatóságot: utasítsa ki Ramallahból a magyar nagykövetet

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

A Fatah dühét az váltotta ki, hogy Hévíz városa megállapodást kötött a Szamáriai Regionális Tanáccsal.

A Fatah ifjúsági frakciója felvonulást tart a Bir Zeit egyetemen, 2018-ban. t(Facebook.com/shabeba.bzu, January 3, 2018).

A Fatah frakció ezért felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy utasítsa ki Magyarország ramallahi képviseletének vezetőjét, Dr. Rada Csabát, tiltakozásul a Szamáriai Regionális Tanács és a magyar Hévíz város között nemrég aláírt megállapodás miatt – jelentette a Jerusalem Post újságírója, Khaled Abu Toameh.

A testvérvárosi megállapodás, amelyet először 2017-ben írtak alá, a tanács és Hévíz közötti együttműködést tartalmazza a pénzügyek, az ipar és a turizmus területén.

A mostani, múlt héten aláírt megállapodás célja a két partner közötti együttműködés további erősítése, melynek keretében a magyar város küldöttsége hamarosan Szamaria régióba látogat.

Raed al-Debai, a Fatah Ifjúsági Mozgalom Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának vezetője elmondta, hogy csoportja “nem tartja helyénvalónak, hogy a megszállás elősegítői Rámalláhban maradjanak”.

Debai azzal vádolta Magyarországot, hogy megsérti a nemzetközi jogot és az ENSZ határozatait, különösen a Biztonsági Tanács 2334-es határozatát, amely kimondja, hogy “az izraeli telepek” “a nemzetközi jog durva megsértését” jelentik.

“Aki politikai fedezéket nyújt a megszállásnak és bűneinek, azt nem látjuk szívesen a földünkön” – mondta.

Abu Toameh arról is beszámolt, hogy a Palesztin Hatóság “külügyminisztériuma” a múlt héten beidézte a ramallahi magyar diplomáciai képviselet vezetőjét, hogy hivatalos panaszt nyújtson be a Szamaria Regionális Tanács és Hévíz közötti megállapodás ellen.

Magyarország, amelynek kormánya támogatásáról biztosította Izraelt, 2019-ben kereskedelmi irodát is nyitott Jeruzsálemben, amely a tel-avivi magyar nagykövetség kirendeltsége. A magyar diplomácia arra nem szánta rá magát, hogy izraeli nagykövetségét Jeruzsálembe költöztesse, ahogyan azt Donald Trump akkori amerikai elnök tette.

Címkék:Al Fatah, Hévíz, Palesztin Hatóság, Testvárváros

[popup][/popup]