A CNN lesújtó antiszemitizmus-felmérése és az izraeli miniszterelnök reakciója

Írta: Szombat / MTI - Rovat: Politika

A CNN hírtelevízió/ComRes antiszemitizmus felmérésében több mint 7,000 embert kérdeztek meg Európában, köztük nagyjából 1,000 válaszadót országonként Ausztria, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Magyarország, Lengyelország és Svédország területén. Magyarország kivételével minden országban jelentősen több embernek van jó véleménye a zsidókról, mint elmarasztaló. Magyarországon ez az arány a legrosszabb: 21% és 19%, a két mutató, míg a többség sem ilyen, sem olyan irányban nem hangsúlyos álláspontot képvisel.

A kutatás reprezentatívnak tekinthető – írja a beszámoló.

Viszonylag kevés ember mondta, hogy személyesen nem kedveli a zsidókat, átlagosan 10% – bár a mutató 15% Lengyelországban és 19% – majdnem minden ötödik ember – Magyarországon.

Az európaiak egyharmada gondolja úgy a felmérés szerint, hogy a zsidók a holokausztot saját céljaikra, illetve pozícióik megerősítésére használják, és ugyanennyien vélik ezt Izraelről is. Lengyelországban ez az adat még magasabb: 50%.

Az európaiak 5 százaléka nem hallott a holokausztról (Ausztriában ez az arány a fiatalok körében 12 százalék), a teljes népesség körében pedig 40 százalék azok aránya, akik „csak nagyon keveset” tudnak a vészkorszak népirtásáról.

Ugyanez az arány az USÁ-ban 10%, ennyien “nem voltak biztosak abban, hogy hallottak a holokausztról – hasonlítja össze a kutatás adatait egy amerikai felméréssel a CNN cikke.

Ugyanakkor az európaiak kétharmada gondolja például, hogy a holokauszt megemlékezések hozzásegítenek, hogy mindez még egyszer ne forduljon elő. Lengyelországban még magasabb az így gondolkodók aránya: 80%-a a válaszadóknak.

A megkérdezettek 28%-a véli az antiszemitizmust saját országában többnyire válasznak Izrael politikai lépéseire, és 18% a zsidók cselekményeire általában.

Ha ezek az adatok nem volnának eléggé elszomorítók, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy a magyarok 25%-a úgy gondolja, hogy a világ népességének 20 százaléka zsidó (e téveszme szerint a föld lakosságából 1.45 milliárdan zsidók). Nem nagy megkönnyebbülés, hogy a britek és a lengyelek közül csak a válaszadók 20%-a hisz e téveszmében. Ehhez képest a valóság, hogy a világ lakosságának 0.2% zsidó a Pew Research Center’s Global Religious Landscape felmérése szerint.

Az európaiak 54% elismeri Izrael mint zsidó állam jogát a létezéshez, a lengyel válaszadók kétharmada gondolja így.

A válaszadók egyharmada a gondolja, hogy az Izrael-kritikát antiszemitizmus motiválja, míg 20% ezzel ellenkező véleményen van.

Az amerikai hírtelevízió az antiszemitizmus európai erősödését feltáró közvélemény-kutatás nyomán megkérdezte az izraeli kormányfőt is – számol be az MTI.

Netanjahu felhívta a figyelmet rá, hogy az antiszemitizmus régi, a zsidókkal szembeni előítéletei mellett megjelent az antiszemitizmus új, Izrael létjogosultságát tagadó változata, amely nem ismeri el, hogy a zsidóknak joguk lenne saját államukhoz, és Izrael-ellenességet hirdet.

Ezt az új antiszemitizmust a szélsőséges jobboldali erők mellett szélsőséges baloldaliak is hangoztatják. Az izraeli miniszterelnök felszólított az antiszemitizmus mindkét formája elleni küzdelemre. 

Netanjahu kiemelte az európai vezetők felelősségét, és Orbán Viktor mellett megemlítette Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron, Sebastian Kurz és Milos Zeman erőfeszítéseit a zsidó-, és Izrael-ellenességgel szembeni harcban. Dicsérte Orbán Viktort az antiszemitizmus elleni küzdelméért, kiemelve, hogy egy szervezetet is létrehozott ebből a célból. Az izraeli kormányfő közvetve az európai Tett és Védelem Liga nevű antiszemitizmus elleni központ tevékenységére utalt.  

Hangsúlyozta az oktatás fontosságát, különös tekintettel arra, hogy a CNN felmérése szerint az európaiak közül minden huszadik, sőt Franciaországban a 18 és 34 év közötti fiatalok ötöde nem is hallott a holokausztról.

A CNN az interjú kapcsán utalt arra, hogy a hét országra – Ausztriára, Franciaországra, Németországra, Nagy-Britanniára, Magyarországra, Lengyelországra és Svédországra kiterjedő felmérésben Magyarországon volt a legmagasabb, tizenkilenc százalék a zsidókról kedvezőtlen véleményt hangoztatók aránya, noha ott is alulmaradt a huszonegy százalékos kedvező véleménnyel szemben.

Aki kíváncsi a Netanjahu interjúra, pontosan mit és hogyan mondott az izraeli miniszterelnök, itt megtekintheti:

Exp-netanyahu-reaction-to-anti-semitism-poll cnn

Israeli PM Benjamin Netanyahu tells CNN’s Oren Liebermann he is “concerned” but not surprised by the results of a CNN survey on anti-Semitism in Europe.

 

[popup][/popup]