A civil áldozatok aránya

Írta: Szabó Gábor - Rovat: Politika

Minden ártatlan civilért kár, de sajnos tudjuk, hogy egy háborúban gyakorlatilag elkerülhetetlen hogy civilek is meghaljanak. Különösen igaz ez akkor, ha – mint a Hamasz teszi – a civil lakosságot védőpajzsként használja.

Egy palesztin “civil” akcióban október 7-én (Forrás: képernyőfotó)

Azt hiszem arra is érdemes emlékezni, hogy ezt a háborút sem Izrael kezdte.

Aztán, mint írtam, az is vita tárgya lehet, hogy ki a civil és ki az ártatlan? Csak azért mert valaki civil ruhát hord, még nem jelenti azt, hogy valóban civil, hiszen ezer olyan felvételt láthatunk, amiben civil ruhások lőnek rakétákat vagy RPG-t Izraeliekre. Az is vita tárgyát képezheti, hogy ki az ártatlan. Például az, aki a rakétát cipeli, ártatlan csak azért, mert nem ő lőtte ki? Az ilyet a nemzetközi törvény is harcosnak tarja. Sőt azt is, aki a hírszerzésben dolgozik és nem nyúl se rakétához se más fegyverhez.

Tudjuk hogy minden háborúban halnak meg civilek is. Sőt az ENSZ szerint átlagosan az áldozatok 90% civil egy háborúban. Azaz 1:9 az arány.

Koszovó

A NATO Koszovóban 1:4 arányt produkált, noha a becslések 1:1 és 1:10 között mozognak. Ebből is lehet látni, hogy mennyire nehéz ezeket az adatokat pontosan tudni.

Iraki háború

Bár nagyon nehéz megérteni, hogy mik is az igazi számok, de ha jól értem az Iraki háborúban 1:2 volt az arány.

A gázai háború

A Hamasz jelentései szerint eddig 26,000 a halottak száma. Azt nem tudjuk, hogy ebbe beleszámolják-e azt az 500-at, akik állításuk szerint a lebombázott kórházban haltak meg. Amiről aztán kiderült, hogy az áldozatok száma 50 alatt volt és a rakétát nem is Izrael lőtte, hanem a palesztinok lőtték Izraelre, csak nem ért célba. Nem tudjuk, hogy a halottak között mennyi az, akit a palesztinok saját maguk öltek meg, akár véletlenül akár mert el akart menekülni a harctérről.

Tehát nem tudjuk, hogy tényleg olyan magas-e a halottak száma és nem tudjuk, hogy abból hányat öltek meg maguk a palesztinok. A Hamasz jelentése arról sem tesz említést, hogy ezek közül mennyi volt saját harcosuk.

A Times of Israel egy pár nappal ezelőtti cikke a halottak számát 23 ezerre becsülte, hozzátéve, hogy ezek közül 9000 volt a terrorista.

Ha valaki elhiszi a terrorista Hamasz által közölt számokat, az remélem, hogy elfogadja a demokratikus Izrael által közölt adatokat is.

Ezek szerint pár nappal ezelőtt 9,000:14,000 volt az arány. Azaz 1:1.5.

Mit kellene Izraelnek tennie

Sokan arról beszélnek, hogy Izraelnek jobban kéne védenie a civileket, de ezekből a számokból az derül ki, hogy Izrael jobban védi a civileket, mint bárki más tette eddig. Beleértve az USA és a NATO haderejét.

Azokat pedig sokkal kevesebb kritika érte.

Szabó Gábor blogja

Címkék:áldozatok, civilek, Hamasz

[popup][/popup]