A Chelsea futballcsapata az antiszemitizmus ellen kampányol

Írta: Szombat - Rovat: Politika, Sport

A Chelsea Football Club január közepén bejelentette, hogy a játékosok, az alkalmazottak és a szurkolók körében kampányt indít a labdarúgás körül tapasztalható zsidógyűlölet ellen.

A Chelsea csapata egy UEFA kupában elért győzelem után, tavaly szeptember 12-én. (Fotó: DeFodi/Anadolu Agency/Getty Images)

A klub elsőként csatlakozott a Zsidó Világkongresszus  #WeRemember kampányához.

A hosszútávra tervezett kampány hivatalosan január 31-én, a Bournemouth elleni premier liga mérkőzésen veszi kezdetét és a klub jelenleg is folyó, Building Bridges (hídépítő) projektjének részét képezi. A kezdeményezést Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa is támogatja.

A Chelsea-nél büszkén vállalják a sokszínűséget. A játékosok, a vezetőség, az alkalmazottak, a szurkolók és látogatók változatos környezetből érkeztek és különféle származásúak, számosan közülük a zsidó közösségből. A klub vezetői szeretnék, ha ebben a közegben mindenki biztonságban érezné magát.

A kampányt számos brit és nemzetközi intézmény (Holocaust Educational Trust, Jewish Museum, Zsidó Világkongresszus (WJC), Anne Frank House, Maccabi GB) támogatja. A kampány felügyelő bizottságának vezetője Bruce Buck, a klub elnöke, és tagjai között találjuk Ronald Laudert, a WJC elnökét és Robert Singert, a szervezet ügyvezető igazgatóját, továbbá amerikai és európai politikusokat.

A Chelsea élenjáró szerepet kíván betölteni az antiszemitizmus veszélyességének tudatosításában.

Általános iskolákban műhelymunka keretében hirdetik az egyenlőség és a másság jelentőségét, amit összekötnek a zsidó vallás, kultúra és hagyományok ismertetésével. Szurkolói fórumok javaslatát követve az antiszemita viselkedésért, gyűlöletbeszédért eltiltottak körében felvilágosító munkát végeznek abban a reményben, hogy a stadionból történt kitiltásuk időtartama ily módon rövidülni fog. Koncentrációs táborok látogatását is szervezik, a Chelsea múzeumában pedig a labdarúgás és a brit zsidóság kapcsolatát bemutató kiállításra kerül sor.

Harry Spiro a Chelsea játékosaival (Fotó: Getty Images)

A kampány egyik nyitóeseménye volt Harry Spiro holokauszt túlélő látogatása a legendás futballcsapat háza táján.

Harry Spiro nyolcéves volt a háború kitörésekor és Piotrków lengyel városban élt. Később apjával, anyjával és nővérével a helyi gettóba került. Családtagjait a treblinkai haláltáborba szállították. Ő ugyancsak megjárta a lágereket; a háború végén egyike volt az egyik „halálmenet” 270 túlélőjének. Megmenekülését követően árvaként került Nagy Britanniába, és kezdett új életet.

Gary Cahill, a Chelsea kapitánya így számolt be a találkozóról:

“Mindnyájan feszült figyelemmel követtük a történetet. Döbbenetes, miken ment keresztül, különösen a magamfajta számára, aki teljes életét normális körülmények között éli. Micsoda képek lehetnek a fejében! Nem szabad engedni, hogy fiatal fiúk ilyen helyzetbe kerüljenek. Számunkra megtiszteltetés volt, hogy fogadhattuk, és meghallgathattuk történetét.”

A Chelsea nem mindig polkorrekt szurkolói

A klub azért tartja különösen fontosnak az antiszemitizmus ellen küzdelmet, mert mentegetőzésre kényszerült, miután a Tottenham elleni mérkőzésen a Chelsea szurkolói zsidóztak.

Roman Abramovich, orosz zsidó milliárdos, a Chelsea tulajdonosa

Cahill szavai is arról tanúskodnak, hogy tűrhetetlennek tartanak bármiféle diszkriminációt. „A Chelsea Foundation Building Bridges programja egész évben folytatódik. Mindnyájan, a teljes csapat egy emberként sorakozik fel a kampány mögé.”

A Chelsea honlapjának tudósítása nyomán Bassa László

Címkék:antiszemitizmus, Chelsea

[popup][/popup]