A Budapesti Zsidó Hitközség éles hangú közleményben utasítja el a nők felhívását a Tórához

Írta: Szombat - Rovat: Belpolitika, Politika

A Budapest Zsidó Hitközség éles hangú közleményben szállt szembe a két neológ gyúlekezet és két reformzsidó hitközség által kezdeményezett, nőket is tórát olvasni hívó, illetve engedő nyilatkozatával.

A Budapesti Zsidó Hitközség székháza

A Budapesti Zsidó Hitközséghez, illetve a Mazsihiszhez tartozó Hunyadi téri és Páva utcai neológ templomkörzetek, illetve a Szim Salom és a Bét Orim reformzsidó közösségek vallási vezetőinek (Fináli Gábor, Radvánszki Péter, Kelemen Katalin és Vári György) tervei között szerepel, hogy a közeljövőben rendszeres közös istentiszteleteket tartanak, amelyeken nőket és férfiakat egyaránt fel fognak hívni a Tórához – fogalmazott a négy vallási vezető közleménye, melyet a Kibic Magazin oldalán halachikus érveléssel is alátámasztottak.

Az egyenjogúsító döntésre azért került sor – fogalmaztak -, mert a neológ gyülekezetek rendszeres közös istentiszteleteket terveznek két reform közösséggel, amelyeken nőket és férfiakat egyaránt fel fognak hívni a Tórához.

A két neológ rabbi megengedő döntésére a Budapesti Zsidó Hitközség közleményben válaszolt:

“2022. május 5-én az egyik internetes hírportálon összeállítás jelent meg „Hamarosan nők is olvashatnak Tórát két budapesti neológ közösségben” címmel.

A cikkben nyilatkozó neológ rabbik véleménye szemben áll a neológ zsidó hitrendszerrel, illetve a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) alapszabályában lefektetett, a rabbik számára feltétel nélkül követendő vallási alapelvekkel.

A Budapesti Zsidó Hitközség vezetése felszólította az érintett rabbikat, hogy az alapszabályban foglalt vallási elveket a jövőben feltétel nélküli kövessék.

A Budapesti Zsidó Hitközség vezetése, mint az érintett zsinagógák tulajdonosa, fenntartója és a rabbik feletti munkáltatói jogok gyakorlója felhívta az érintettek figyelmét arra, hogy a neológ zsidó hitrendszer, illetve az alapszabály következő megsértése esetén a Budapesti Zsidó Hitközség megteszi velük szemben a szükséges intézkedéseket.

Mester Tamás elnök, BZSH, dr Kunos Péter ügyvezető igazgató, BZSH, Dr Frölich Róbert országos főrabbi, Radnóti Zoltán, a budapesti Rabbiság igazgatója” – zárul a kibocsátó BZSH vezetőinek aláírásával ellátott nyilatkozat.

[popup][/popup]