Nők és férfiak is olvashatnak Tórát a jövőben két neológ közösségben

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Budapesti Zsidó Hitközséghez, illetve a Mazsihiszhez tartozó Hunyadi téri és Páva utcai neológ templomkörzetek, illetve a Szim Salom és a Bét Orim reformzsidó közösségek vallási vezetőinek (Fináli Gábor,  Radvánszki Péter, Kelemen Katalin és Vári György) tervei között szerepel, hogy a közeljövőben rendszeres közös istentiszteleteket tartanak, amelyeken nőket és férfiakat egyaránt fel fognak hívni a Tórához.

Egalitárius imaközösség Jeruzsálemben a Siratófalnál

A négy közösség vallási vezetője a Kibic Magazin oldalán halachikus érveléssel is alátámasztotta álláspontját.

Az egyenjogúsító döntésre azért került sor, mert a neológ gyülekezetek rendszeres közös istentiszteleteket terveznek két reform közösséggel, amelyeken nőket és férfiakat egyaránt fel fognak hívni a Tórához.

Mint az szociológiai felmérésekből és a templomjárók tapasztalatából is tudható, a vallási élet utánpótlása számos közösségben problémát okoz. Az egyenlőség-eszme késztetése miatti nyitottabb szemlélet mellett, minden bizonnyal ez a társadalmi tapasztalat, illetve a modern vallásos zsidóság fenntartása iránti elkötelezettség is ott húzódik a törekvés mögött.

A plurális szemlélet nem befolyásolja a tradicionálisabb közösségek vallásgyakorlatát, de megteremti a lehetőséget az emiatt távolmaradók bevonására is a fenti közösségekben.

[popup][/popup]