A brit főrabbi iskolai útmutatója az LMBT diákok támogatására hív fel

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Nemsokára öt éve lesz annak, hogy a brit főrabbi, Ephraim Mirvis megjelentette iránymutató kiadványát az ortodox iskolák számára. A kiadvány zéró toleranciára szólít fel a homofób zaklatással szemben, s a Tóra értékeivel igyekszik útmutatást adni: hogyan tanítsák meg a diákokat a helyzet kezelésére.

Ephraim Mirvis

Az ortodox zsidó iskolák számára készült kiadvány útmutató: hogyan kezeljék a zsidó közösség LMBT diákjaival kapcsolatos kihívásokat. A füzet zéró toleranciára szólít fel a homofób vagy transzfób zaklatással szemben, noha a biblia tiltja a homoszexuális kapcsolatokat.

A 36 oldalas, “Az LMBT+ tanulók jóléte” című kiadvány a KeshetUK – a zsidó közösség LMBT tagjainak egyenlőségét támogató szervezet – közreműködésével készült.

A füzet néhány esetben a Tóra értékeit használja fel, hogy megmutassa az iskolavezetőknek, hogyan tanítsák meg a diákokat a kérdés kezelésére, például arra, hogy ne beszéljenek rosszat másokról.

Mirvis a kiadvánnyal kapcsolatban elmondta: “A zsidó közösségben élő fiatal LMBT+ emberek gyakran küzdenek a súlyos elszigeteltség, magányosság érzésével, azzal, hogy soha nem lehetnek önmaguk. Sokan attól félnek, hogy ha bárkivel is megosztják gondjaikat, a család és a barátok kitaszítják és kigúnyolják őket. Még az is előfordulhat, hogy elveszítik Istenbe vetett hitüket, miután elveszítették a zsidó közösségben élvezett elfogadást és biztonságot.

“Remélem, hogy ez a dokumentum precedenst teremt a valódi tiszteletre, amely a zsidó világ minden tagja iránti szeretetből fakad, és szem előtt tartja azt a tényt, hogy minden ember b’celem elohim, Isten képmására teremtetett”.

Néhány brit haredi ortodox iskolát bírált vagy szankcionált az Ofsted (a brit egyenlő bánásmód hatóság), amiért nem világosítják fel a diákokat az LMBT-kérdésekről, és cenzúrázzák az ezzel (is) foglalkozó tankönyveket.

Az útmutató meghatározása szerint az LMBT+ definíció olyan emberekre vonatkozik, akik leszbikusok, melegek, biszexuálisok és/vagy transzneműek, valamint azokra, akik nemileg „folyékonyak” (fluid), nem binárisak, vagy megkérdőjelezik saját  szexualitásukat vagy nemi identitásukat.

Times of Israel

Címkék:brit zsidó közösség, LMBT

[popup][/popup]