A Brexit után német származású brit zsidók érdeklődnek a német állampolgárság iránt

Írta: Pietsch Judit/MTI - Rovat: Külpolitika, Politika

A Brexit népszavazás után többszáz egykori zsidó menekült (vagy leszármazottaik) érdeklődtek a német állampolgárság ismételt felvétele iránt.

Jewish Refugee Children arriving in England. The most children deriving originally from Vienna. England. Photograph. December 13th 1938. 13/12/1938

1938: menekült zsidó lányok brit földön

Meredeken nőtt a német állampolgárság megszerzésének lehetőségei iránt érdeklődő egykori zsidó menekültek és leszármazottaik száma Nagy-Britanniában a szigetország európai uniós tagságáról tartott népszavazás óta.

A náci Németország által állampolgárságuktól megfosztott és Nagy-Britanniába menekült zsidók és leszármazottaik százával érdeklődnek a német állampolgárság megszerzésének lehetőségeiről Németország londoni nagykövetségénél – írta szerdán a The Daily Telegraph a diplomáciai képviselettől származó adatok alapján.

A brit lap információi szerint évente rendszerint hozzávetőleg húsz ilyen eset fordul elő, a brit EU-tagságról tartott június 23-i népszavazás után azonban meredeken megugrott az érdeklődők száma.

A német alaptörvény 116. cikkelye szerint mindazok, akiket zsidó származásuk miatt a nácik 1933 januárja és 1945 májusa között megfosztottak állampolgárságuktól, jogosultak annak visszaállítására, és ez vonatkozik a leszármazottaikra is.

A londoni német nagykövetséget a népszavazás óta eltelt hét hétben több mint négyszázan keresték meg, közülük legalább százan már el is indították az igénylést – közölte a képviselet. Az elsők között volt a népszerű író, Thomas Harding, akinek a The House by the Lake (Ház a tónál) című legutóbbi könyve arról szól, hogy felmenői hogyan menekültek el az 1930-as években a nácik elől.

Az 1930-as évek végén Európából Nagy-Britanniába menekített zsidó gyerekek és leszármazottaik szövetségének (Association of Jewish Refugees, AJR) elnöke még több jelentkezőre számít, miután kikristályosodik, milyen lesz Nagy-Britannia és az Európai Unió Brexit utáni kapcsolata. Michael Newman szerint szervezetük tagjai között nagy az érdeklődés a német állampolgárság megszerzése iránt, főleg azért, mert attól tartanak, hogy a várható kilépés után bonyolultabbá válik külföldön élni és munkát vállalni.

Az AJR elnöke maga is utánanézett a német állampolgárság megszerzése lehetőségeinek, az ő esetében viszont bonyolítja a helyzetet, hogy nagyanyja bár Németországban élt, lengyel útlevéllel menekült Nagy-Britanniába.

A szervezet becslései szerint mintegy 70 ezer zsidó menekült Nagy-Britanniába a náci üldöztetés elől, közülük még mintegy ötezren vannak életben, ami azt jelenti, hogy leszármazottaikkal együtt sok ezer brit lenne jogosult német állampolgárságért folyamodni. Michael Newman szerint sok egykori menekült érzi úgy, hogy a német állampolgárság felvétele “nagyon komoly dilemma”, a népszavazás után viszont nyitottabbak lettek a gondolatra.

 

[popup][/popup]