A békeimám auschwitzi látogatása

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Mohamad Tawhidi imám büszkén posztolta vasárnap, hogy ő az eső síita lelki vezető, aki „lerótta kegyeletét Auschwitz áldozatai előtt”.

Az üzenethez mellékelt képen Tawhidi #WeRemember pólóban látható a haláltábor múzeuma előtt. Egy videóval együtt, amelyben látogatását „az antiszemitizmus elleni álásfoglalásnak” minősíti, gyors ütemben terjed a közösségi média oldalakon.

Imam Mohamad Tawhidi on Twitter

I am proud to be the first *Shia* Muslim Imam to pay his respects at Auschwitz. #NeverAgain #WeRemember

„ĺme a hely, ahol zsidók millióit gyilkolták meg a holokauszt idején. És ez csupán az egyik helyszín, ahol szörnyű tetteket követtek el. Ezért is fontos az üzenet: ennek soha többé nem szabad megtörténnie.”

Miután a zsidók elleni gyűlölet szellemében nevelkedett, az imám sohase gondolta volna, hogy valaha is sor kerül a mostani lépésre. „Gyűlöltem a zsidókat és a zsidó népet – de ideje felébrednünk, hogy igazi emberekké válhassunk” – mondja.

Tawhidi nem első ízben kerül konfliktusba az amerikai képviselőház két moszlim tagjával, a michigani Rashida Tlaibbal és a minnesotai Ilhan Omarral, akiket „szélhámosoknak és iszlamistáknak” nevezett, és akik szerinte „a zsidó nép elleni gyűlöletet szítják”. Hozzátette: nem engedhető meg, hogy a kormányzat részeként a képviselőház az iszlamista gyűlöletbeszéd színhelye legyen.”

„Ilhan tagadja a zsidó nép és nemzet jogát a létezésre. Szégyen rá, és szégyen azokra, akik rá szavaztak, most pedig hallgatnak… Emeljétek fel szavatokat a gyűlölet ellen.”

Tawhidi fényképeket tett közzé az auschwitzi barakkokról és a krematóriumról.

Imam Mohamad Tawhidi on Twitter

Hitler was a terrorist. Do not support Hitler’s agenda. Stand against what Hitler stood for. Love and embrace each other. Kick the Islamists out of your communities and governments. #NeverAgain #WeRemember #ImamofPeace

„Hitler terrorista volt. Ne álljatok tervei mögé, álljatok ellen annak, amit Hitler hirdetett. Szeressétek és értsétek meg egymást. Távolítsátok el az iszlámistákat gyülekezeteitekből és önkormányzataitokból.” Üzeneteit „#NeverAgain”, “#WeRemember” és “#ImamofPeace” hashtagekkel zárta.

A posztokra érkező kommentek közül több száz köszönetet fejezett ki a kiállásért, akcióiért és a láger meglátogatásáért. „Shalom Imám… az erőteljes képek millió szónál többet fejeznek ki…” „Ön egy jó ember és jó példát mutatott sokaknak, Sejk!” – hangzanak az elismerő szavak. Egy muszlim komment békére és emberiességre buzdít: „Az ellenségeink igyekszenek egymással szembe állítani bennünket… Béke veletek, zsidó testvéreink… Igen, emlékszünk szenvedéseitekre.”

Az iráni születésű, majd Ausztráliába települt Tawhidi az iszám reformmozgalom egyik kulcsfigurája. Hosszú tanulmányokat folytatott az egyik iráni szemináriumban, ahol 2010-ben Shirazi nagyajatollah kezéből vehette át diplomáját. Életét a szélsőségesek elleni küzdelemnek szenteli, magát békeaktivistának tartja, és „békeimámnak” nevezi. Azt állítja, hogy az iszlám csak reformok árán lesz képes fennmaradni. Meggyőződése, hogy bizonyos szent szövegeket be kell tiltani, mert azok ideológiája ösztönzi a terrorizmust. Az iszlám állam elkötelezett ellenfele, a burka betiltásának híve. Szószólója annak, hogy a radikális eszméket hirdetőknek nincs helye Ausztráliában, ahol királyi bizottság felállítását javasolja a vahabisták, szalafisták és olyan csoportok tevékenységének kivizsgálására, mint a Hizb ut-Tahrir. A családon belüli erőszak és a hitehagyás halállal büntetése ellen is felemelte szavát. Korlátozná a mecsetek építését az ötödik kontinensen. Álláspontja szerint Palesztina – zsidó föld.

Tawhidi mindezek következtében folyamatosan kap fenyegető üzeneteket.

A Jerusalem Post cikkét Bassa László fordította.

Címkék:békeimám, Mohamad Tawhidi

[popup][/popup]