„A 90 éves lyoni zsidó meggyilkolása antiszemita cselekménynek tekintendő…”

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

A Simon Wiesenthal Központ nyílt levelet írt Gérald Darmanin francia belügyminiszternek: „A 90 éves lyoni zsidó meggyilkolása antiszemita cselekménynek tekintendő egészen addig, amíg meg nem cáfolják.”

René Hadadj, az áldozat 90 éves ortodox zsidó férfi volt, aki általában kipát viselt

“Darmanin Úr,

Engedje meg, hogy üdvözöljem abból az alkalomból, hogy az új kormány belügyminiszterévé ismét Önt nevezték ki. Nyilván emlékszik beszélgetésünkre, amiben nagyra értékeltem azon mecsetek bezárását, ahol az imámok az antiszemitizmust hirdették. Tisztségében következetesen védelmezte a jogállamiságot, így a francia zsidóságot is.

Központunk mélységes fölháborodásának ad hangot a 90 éves lyoni René Hadjadj meggyilkolása fölött. Az esemény Sarah Halimira emlékeztet, akit – miután súlyosan bántalmazták – harmadik emeleti lakása erkélyéről dobtak le. Az incidens közben a – szomszédban lakó – elkövetők “Allahu Akbar!” kiáltásokat hallattak.

A második emeleten lakó René Hadjadj-ot szomszédja a 17 emeletes lakóház tetejére vitte föl, majd onnan a halálba taszította.

Az épület Lyon “La Duchère” elővárosában található, amely lakói többnyire közel-keleti származásúak. Az ottaniak életét gengszterbandák összecsapásai keserítik.

A rendőrség őrizetbe vette a gyilkosság 51 éves feltételezett elkövetőjét, de egyelőre elvetette az antiszemitizmus gyanúját, bár tanúk szerint az idős ortodox zsidó férfi általában kipát viselt.

Csupán két hónap telt el azóta, hogy a 31 Jérémie Cohent fiatalok csoportja támadta meg egy párizsi külvárosban. Menekülése közben egy villamos véletlenül halálra gázolta. Bár úgy tűnt, hogy eredetileg kipa volt a fején, a rendőrség kezdetben balesetnek tartotta az ügyet. A nyomozó hatóság egyelőre elzárkózott attól, hogy antiszemitizmus indíttatásúnak minősítse azt.

Miniszter, Úr, egyszerű változtatást javasolunk az eljárásban. Az ilyen támadásokat a rendőrség első közelítésben „valószínűleg antiszemita” jellegűnek, vagy nemzsidó áldozatok ellen irányuló „gyűlölet-bűncselekménynek” nyilvánítja… Ezután a nyomozó hatóság feladata megállapítani, hogy a gyilkosságot csoportos gyűlölet váltotta-e ki – ami súlyosbító körülménynek számít a megítéléskor és a büntetés kiszabásakor – avagy sem. Hasznos lenne a rendőrséget és a nyomozókat egyaránt megismertetni az antiszemitizmus IHRA (Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség) által elfogadott munkadefiníciójával, amit a francia parlament törvénybe iktatott, és a Központ párizsi irodájában megtalálható.

Miniszter Úr, nem ismétlődhet meg az eset, amikor bíróság fölmentette Sarah Halimi gyilkosát azzal az indoklással, hogy az elfogyasztott túl sok kábítószer hatása alatt cselekedett. Az ilyen ítéletek hozzájárulnak az elkövető(k) dicsőítéséhez, és ugyanilyen erőszakos cselekmények elkövetésére bátorítanak..

Megkülönböztetett tisztelettel

Dr. Shimon Samuels
Director for International Relations
Simon Wiesenthal Center”

Címkék:antiszemita gyilkosság, Franciaország

[popup][/popup]