Levélpárbaj: Köves nem vitázik Vonával

Írta: MTI - Rovat: Politika

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija visszautasította Vona Gábor felkérését, amelyben a Jobbik elnöke az antiszemitizmusról szóló vitára hívta.

Köves Slomó a pénteken az MTI-hez is eljuttatott levelében úgy fogalmaz: attól tart, hogy erre a “vitára” most nem kerülhet sor, “ugyanis minden párbeszédhez kellenek közös axiómák.”Koves SlomoKöves Slomó

Hozzátette, hogy a Jobbik képviselői által rendszeresen használt retorikában “a zsidó világuralom, a Cion bölcsei, a vérvád, az izraeli zsidók tömeges magyarországi betelepítése, Jézus zsidók általi keresztre feszítése, a zsidók kereszténységellenes propagandája, a zsidók kollektív bűnössége nemritkán megjelenő elemek”.

Köves Slomó úgy véli, a Jobbik eszmevilága, amely számára értelmezhetetlen, kiszolgáltatott helyzetbe hozná egy esetleges beszélgetés alkalmával, mert ő azt is axiómaként fogja fel, hogy “nem a származás számít, hanem hogy ki mit tett le az asztalra”. Utalt arra, hogy a Jobbik elnöke ez utóbbi kijelentést többször is hangoztatta.

Az EMIH vezető rabbija feltette a kérdést, hogy ha valóban nem a származás számít, akkor mit jelent a “kollektív zsidó felelősség” vagy a “cigány bűnözés”. Megítélése szerint a kérdés az, hogy a Jobbik által hangoztatott szólamok gerjesztenek-e előítéletes gyűlöletet az emberekben.

Köves Slomó azt írta: örömmel vitázna, de ehhez világossá kellene tennie a Jobbiknak, hogy mit ért retorikájában a fenti fogalmak és kifejezések alatt.

A Jobbik támogatóit arra kérte, “ne bízzák jövőjüket gyűlöletkeltő, hamis ígéretekre, szembefordító politikai demagógiára, mert az nemcsak a magyar zsidóságnak, hanem az egész magyar nemzetnek jelentene katasztrófát”.

Levele végén a vezető rabbi megjegyezte: lehet, hogy Vona Gábor Istenről vagy a Bibliáról szeretne vele beszélni, ebben pedig “nyilvánosan és magányosan egyaránt” mindig a rendelkezésére áll.

Vona Gábor június 29-én budapesti sajtótájékoztatóján közölte, készen áll arra, hogy az antiszemitizmusról nyilvános vitát folytasson Köves Slomóval. Hozzátette, a vitán tisztázni lehetne, hogy az “antiszemitizmus lebegtetése Magyarországon kinek az érdeke”, s azt is, hogy sem a Jobbik, sem annak programja nem antiszemita, hanem “magyarpárti”.

Köves Slomó június 21-én, a magyar társadalmon belüli és a zsidó szervezetek közötti konzultációt hirdetett meg az antiszemitizmus ellen.

[popup][/popup]