Esküvő / házasság

Írta: Szombat - Rovat: Politika


Megjelent a Szombat márciusi száma

Szombat, a 21. század magyar-zsidó folyóirata

Gadó János: Iszlám és/vagy demokrácia?
A fülkeforradalmat megtapasztaló magyar polgárok a megmondhatói, milyen nehéz megőrizni a szabadság intézményeit – még egy olyan országban is, ahol ezeknek több mint százéves hagyományai vannak. Az arab világban a demokráciának alig vannak gyökerei. A mértékadó arab újságok java Londonban jelenik meg. A legismertebb arab írók Londonban vagy Párizsban élnek. A nyugati életformával a városi középosztály rokonszenvezik.

Czifrik Balázs: Kéne egy zsidó pasi/nő… 
Téveszme, hogy akik ma Magyarországon zsidó esküvőt tart, az jellemzően vallásos életet él. A zsidó esküvő inkább identitáserősítő funkciót tölt be a zsidó közösségben – nyilatkozta lapunknak Verő Tamás, a Frankel Leó úti zsinagóga rabbija. Az persze igaz, hogy aki zsidó esküvőt akar, az valamennyire tájékozott, és a zsinagóga nem teljesen ismeretlen számára.

A betűk ereje – Németh Ványi Klári Kapitány Sára iparművésszel beszélgetett
A ketuba elkészítésénél két fontos tényező a meghatározó: a szöveg mennyisége és az illusztráció összetettsége. Általában két-három hét alatt készülök el egy munkával, de volt már olyan házasságlevél is, amin két hónapig dolgoztam. Aprólékos, elmélyült munka a betűk írása, majd a hozzájuk megálmodott képi világ megvalósítása. Véleményem szerint a kézzel írt és rajzolt ketuba éppen az írás, a grafika „élő” volta miatt különleges, ezt a finom harmóniát nem lehet elektronikus úton előállítani.

Kacér királylány vagy extravagáns ara?
A legtöbb lány menyegzőjét élete legnagyobb napjának tekinti. Nehéz megtalálni a megfelelő ruhát. A készülődés lázában égő arák már hónapokkal a nagy nap előtt rástartolnak a különböző ruhaszalonok és kölcsönzők ajánlataira; mégsem könnyű kiválasztani a „legtökéletesebbet”, amitől a Nagy Ő-nek könnyek szöknek a szemébe, és megbabonázva áll a hüpe, az oltár vagy az anyakönyvvezető előtt. Hogy segítsünk a menyasszonyoknak a legjobb formájukat hozni, megkérdeztük Szabó Gergely divattervezőt, a Divatkreátor győztesét és a pozsonyi Kósa Annamáriát, aki a 2011-es év designere lett Szlovákiában.

Amerika: Zsidó esküvők Istennel és nélküle – Margit Patrícia Eszter (New York) írása
A nők már megváltották magukat Éva bűne miatt azzal, hogy nem vettek részt az aranyborjú imádásában. Ma már csupán azért vannak a reinkarnációs körforgásban, hogy a férfiak spirituális felemelkedését segítsék. Ezért a férjeket arra szólítja fel, hogy engedelmeskedjenek mindenben a feleségüknek. Magasabb szinten állnak a férfiaknál, így minden kritikájukat isteni eredetűnek kell venniük, mely a javulásukat szolgálja – vallja Shalom Arush rabbi, az izraeli breslov haszid közösségből még ennél is tovább megy kimondottan férfiaknak írott bestseller könyvsorozatában, a Béke kertjében.

Légy Te nekem szentelve… Shiri Zsuzsa az izraeli esküvői divatokról írt 
Errefelé a fiatal párok nagy része esküvőjével szeretne bevonulni a világtörténelembe. Óriási az egyediségi verseny, ami természetesen súlyos egyformaságot jelent. Az utóbbi években a szabadtéri rendezvény a menő, kibucok és erdők rétjein hatalmas fehér sátrakat húznak fel nyáron a hűtés, télen a fűtés végett, mellettük nagyban emeli az esemény pompáját a medence és a celebek jelenléte. A zsidó államban az összes harc és meghasonlás ellenére máig erősen keresik a közöset: azt, ami összeköt, és nem mindig azt, ami elválaszt minket egymástól. És máig az egyik legfontosabb összetartó szál a hagyományos zsidó esküvő a baldachin alatt, kedat Mose veJiszrael: Mózes és Izrael törvénye szerint.

„Saját magunkat látjuk bele ezekbe a művekbe” – Marton Lászlóval, a Vígszínház főrendezőjével Várnai Pál beszélgetett
Ha az ember megérkezik egy másik országba, egy másik kultúrába, például Izraelbe, s rendez a Habimában, majd utána Torontóban, akkor látja, hogy hihetetlen nagy kulturális távolságok vannak ezek között az országok között. A színészek a saját kultúrájukat behozzák a színpadra. De ha a rendező elég nyitott ahhoz, hogy a színészek legbensőbb, legtitkosabb élményeit tudja előhozni, akkor ezek az előadások kulturálisan igazul szólalnak meg. Tehát, mondjuk Izraelben, a rendező egyszerre képes arra – a legnagyobb kíváncsisággal, ám önmagát egyáltalán nem feladva –, hogy létrehozzon egy izraeli előadást, s egyben olyat, ami önmagára is jellemző.

Parasztzsinagóga, polgárzsinagóga – Bányai Viktória Klein Rudolf: Zsinagógák Magyarországon című albumáról 
Klein Rudolf mindent vagy semmit alapon hív el, és vezet végig egy sokhelyszínes felfedező úton, amelynek során megtanít minket (máshogy) látni a zsinagógákat, történeti, társadalmi, művészeti és építészeti kontextusban gondolkodni róluk. A tágabb összefüggések felismeréséhez a kötet nyitó fejezetei a zsidóság és építészet, vizuális kultúra kapcsolatát boncolgatják, valamint a zsinagógaépítészet történetét kísérik végig az ókortól a felvilágosodásig.

***
Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást:

Fizessen elő a Szombatra!

A Szombat megvásárolható a Relay nagyobb újságosstandjain, valamint az alábbi könyvesboltokban:

Írók boltja (VI. ker. Andrássy út 45.),
Láng Téka (XIII. ker. Pozsonyi út 5.),
Odeon Lloyd mozi és videotéka (Hollán Ernő utca),
Makkabi Könyvesbolt (VII. ker. Wesselényi utca 13.),
Kabbala bolt (XIII. Hollán E. utca 25.),
Klauzál 13 könyvesbolt (VII. ker. Klauzál tér 13.),
Izraeli Kulturális Intézet (VI. ker. Paulay E. utca 1. ),
Gondolat könyvesbolt (V. ker. Károlyi M. utca 16 .),
Olvasók boltja (V. ker. Váci utca 21.),
Bálint Ház – porta, illetve Sabre kávézó (VI. ker. Révay utca 16.)

Telefon/Fax: 311-6665, 311-9214/137.
E-mail: [email protected]/Fax: 311-6665, 311-9214/137

Facebook oldalunk

 

Címkék:2012-03

[popup][/popup]