Utolsó esély a reform zsidók számára?

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Noha korábbi hírek szerint az újonnan alakult Magyar Reform Zsidó Hitközségek Szövetsége is azon kiváltságosok közé számított, akik a 2011. évi CCVI egyházügyi törvény módosításakor megkapják az egyházi státuszt, végül erre – úgy látszik – nem kerül sor. A politika útjai kiszámíthatatlanok. 

szabotimea_lmp_12_02_14.jpgA már egyházként beiktatott 14 felekezet mellet további 17 szerepel azon a listán, amelyet a KDNP-s Lukács Tamás javaslatára megszavazott a parlamenti szakbizottság. A kérdésről, napirend szerint, ma szavaz az Országgyűlés, lehet azonban, hogy a zsúfolt napirend miatt a döntés hétfőre húzódik.

A reform zsidók azonban nincsenek a listán. Az elutasítani kívánt egyházak listája ide kattintva olvasható.

Ezen próbál változtatni Szabó Tímea LMP-s képviselő (képünkön) egyéni indítványa. Az indítvány a bizottságban egyharmados támogatást kapott, amely így nem javasolja elfogadásra, viszont ez az arány elegendő ahhoz, hogy a plenáris ülésen mégis szavazzanak róla.

Raj Ferenc, facebook bejegyzésében a reform zsidók nevében felszólította a már bejegyzett három zsidó felekezetet (Mazsihisz, EMIH, Ortodoxia), hogy támogassák az indítványt.

[popup][/popup]