2000 éves tekercsek

Írta: Uri Asaf - Rovat: Politika

A Jeruzsálemi Izrael Múzeum (IMJ) és a Google közös programjának
gyümölcsét ma mindenki láthatja, mert a holt-tengeri tekercsek közül az
öt leghíresebb felkerült a netre, hallatlanul tökéletes formában, ún.
ultra erős felbontásban.

 

1947 és 1956 között, a Holt-Tenger környékén végzett régészeti ásatások a felszínre hoztak, közel ezer bibliai és egyéb korabeli írásos emléket (ún. tekercset), ezen belül 30.000 fragmentáris maradványt,  melynek jelentős részét a Jeruzsálemi Izrael Múzeumban őrzik. Az írásos emlékek kora átlagosan 2000-2200 éves.

holttengeri tekercsek.jpg

A kiállított tekercsek

A Jeruzsálemi Izrael Múzeum (IMJ) és a Google közös programjának gyümölcsét ma mindenki láthatja, mert a holt-tengeri tekercsek közül az öt leghíresebb felkerült a netre, hallatlanul tökéletes formában, ún. ultra erős felbontásban.  A múzeum látogatója, ha a vitrin ablakához hajol, akkor sem láthatja e szövegeket ilyen közelinek és ilyen világosnak. Arról nem is beszélve, hogy a Jeruzsálemben kiállított tekercsek egy része (pl. a „nagy” Ésaiás tekercs) rossz minőségű fotó.
A neten tanulmányozható tekercsek nevei a következők: A közösségi szabályzat könyve; Habakuk könyvének kommentárja; a „nagy” Ésaiás tekercs (mintegy hét méter hosszú); A Szentély tekercs; és a Háború tekercs.

honlapon a szöveg mellett a fordítás is szerepel és külön történeti leírás a leletekről.

 

 

[popup][/popup]