Mindannyian New Yorkiak vagyunk

Írta: - Rovat: Politika

Sokan emlékeznek rá, mit csináltak azon a szeptemberi napon. Tíz éve,
épp Ros Hasana előtt, délután a használtautó piacon álltam apámmal.
Autót vásároltunk. Igyekeznem kellett hazavinni a kocsit, segíteni
otthon az ünnepi vacsora előkészületeiben, s még a zsinagógába is
eljutnom. 

 

SZ_T_G_hivatalos.JPGBarátom telefonált, épp az autóvásárlás kellős közepén.

– Te láttad? – kérdezte.
– Mit? – kérdeztem vissza türelmetlenül.
– Két repülő belerepült a World Trade Centerbe – mondta izgatottan.– Ha ez nem valami videotrükk…

Nagy nehezen hazaértem a csúcsforgalomban az új autóval, és a CNN-en újra és újra végignéztem az ikertornyokba csapódó gépeket, az ablakokból kiugró kétségbeesett embereket, a lángoló épületeket. Láttam az utcán szállongó sűrű szürke füst- és porfelhőben rohanó New York-iakat, és az jutott eszembe: e pillanattól fogva mindannyian, akik képesek vagyunk az együttérzésre, a szolidaritás érzésére, akik hiszünk a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok eszményeiben, a nyugati világ értékeiben – mind New Yorkiak vagyunk.

nyc_wtc_exist.jpgny_wtc_destroy.jpg

 

Példátlan terrortámadás érte a nyugati világot – világunkat –, több mint négyezer halottat hagyva maga után. E támadás világossá tehette sokak számára, hogy az euroatlanti övezet országai, minden belső feszültségük és nézetkülönbségük ellenére sokkal inkább egymásra utaltak, mint korábban. Át kell gondolniuk a múltat és az elkövetkező időszakot: a szabad bevándorlást, az integrációt, a nyílt társadalom, a multikulturalitás eszményét, egyszersmind a mérhetetlen gazdasági különbségeket is a világ fejlett országai és a leszakadó régiók között.

Az elmúlt évtized: az elhúzódó iraki háborúval, a fellángoló arab és európai Amerika- és Izrael-ellenességgel, a világgazdasági válsággal megingatta a nyugati status quo-t. Ám azt is világossá tette, hogy az igazi törésvonal nem etnikai, vallási, nem is ideológiai vagy politikai, még csak nem is gazdasági hovatartozás mentén húzódik ember és ember között.

A jelentős különbség két embercsoport között húzódik a világban, ám ezek egymással homlokegyenest szemben állnak, ha tetszik, élet-halál küzdelmet folytatnak. Az egyik oldalon azok állnak, akik konfliktusaik megoldására elfogadják, támogatják és használják a terrort, a tömeges erőszakot ártatlan civilekkel szemben, a másik oldalon azok, akik elutasítják azt, illetve készek összefogni a terrorral szemben, megvédve magukat és egymást.

Sokkal több köti össze az emberi élet, a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok híveit, mint ami kulturálisan, vagy ideológiailag elválasztja őket.

 

Akik ezeket az értékeket valljuk, bizonyos értelemben mind New Yorkiak vagyunk.

*

 

A Szombat októberi nyomtatott számában New York városáról és zsidóságáról szóló mellékletet közöl.

               

 

[popup][/popup]