A dögunalom diktatúrája

Írta: Vári György - Rovat: Politika


Valódi tétek nélküli választáson, tökéletesen eseménytelen eseményen
vettek részt, akik végülték a BZSH választási közgyűlését. Bármelyik
társasház lakógyűlésén ezerszer izgalmasabb dolgok történnek, mint a Síp
utca 12. alatt elnök, ügyvezető, elöljáró és bizottsági tag-választás
idején

Pedig jól indult a dolog: kicsit huzakodni kellett a biztonsági őrrel, hogy az elvileg mindenki számára nyitott rendezvényre bejussunk, de miután megmutattuk neki akkreditációnkat, elhalt az aktuális BZSH-választás legmozgalmasabb vitája.

Hiszen már eleve tudott mindenki mindent, arról pedig, hogy holmi programismertetés, érdemi vita, felesleges akadékoskodás ne zavarja a teljesen értelmetlen, de rosszul működő mechanizmust, Egri Oszkár jó előre gondoskodott, amikor felkérte a jelenlévőket, hogy viselkedjenek ahhoz méltóan, hogy ők a magyar zsidóság és templomkörzetük képviselői. Ezért esetleges felszólalásaik alatt – melyekre különben sincs most mód, mert ez nem kampánygyűlés – tartózkodjanak a szubjektív, negatív megjegyzésektől. Később hozzátette, hogy lehetőleg az egyéni vélemények megfogalmazásától, az „egyénieskedéstől” is.

Felszólalásokra aztán nem is került sor. Napirend előtt lehetett volna beszélni, de a napirendet, nem szavazták meg és levezető elnököt sem választottak. A napirend jóváhagyásának elmaradása különben többek szerint felveti a gyanút, hogy a döntések formai hiba miatt érvénytelenek. Mi bizakodunk, hogy nem lesz igazuk, mert egészen apokaliptikus perspektívának tűnik még egy ugyanilyen rendezvényen végignézhetni, amint az egyetlen jelölt közül ismét megválasztják Zoltai Gusztávot.

BZSH_választás_Zoltai Guszáv.jpg
Meddig még? A győztes Zoltai mosolyog. Forrás: index.hu

A hvg.hu  beszámol róla, hogy Radnóti Zoltánnak, aki azt kérdezte, érvényes lesz-e így a MAZSIHISZ vasárnapi közgyűlése, amelyre a BZSH ezen az ülésen delegálta a küldötteket, Feldmájer Péter MAZSIHISZ-elnök (és pillanatnyilag egyetlen elnökjelölt) azt felelte, hogy hétfőn majd megmondja.

Egyéb „egyénieskedésre” ezen a feledékenységen kívül nem került sor. Kunos Péter, a Streit Sándor korábbi BZSH-elnök melletti másik elnök-jelölt szerette volna ugyan elmondani a küldötteknek, mit gondol a feladatról, mit tenne, ha bizalmat kapna, ez a „szubjektíveskedő” rendzavarási kísérlet azonban nem kerülhetett műsorra. Egyedül Egri beszélt tehát (módfelett kimerítő) részletességgel ecsetelve, hogyan kell szavazni. Erre – szerinte – azért volt szükség, mert a küldöttek egy része a múlt tapasztalatai szerint nem képes felfogni.

A Számvizsgáló Bizottsági jelöltek kaptak lehetőséget arra, hogy végzettségükről – és semmi másról – tájékoztathassák az egybegyűlteket (erről Kunos is beszámolhatott). Egri felhívta a figyelmet, hogy a számviteli, közgazdász és jogi végzettség előny lehet ebben a bizottságban, illetve többször mindenkit felkért, hogy alapos megfontolás után, roppant felelőssége teljes tudatában döntsön a többség számára értelemszerűen teljesen ismeretlen jelöltekről, akiknek nem volt semmilyen alkalmuk, hogy bármit bármikor elmondhassanak választóiknak, hiszen azok – a küldöttek – ma gyűltek először össze.

A szavazás és a szavazatszámlálás idejére szünetet rendeltek el, melynek sehogy sem akart vége szakadni, a szavazatszámlálásra új és új tízpercek mentek el. Eközben főleg az MTK esélyeit latolgatták a küldöttek (kikaptak hazai pályán, egyre biztosabb a kiesés). Végül, nagy keservesen, megszülettek az eredmények, Zoltai a 73-ból 59 szavazatot húzott be, Streitet Kunos anélkül is megszorongatta, hogy megszólalhatott volna: 41-30 lett az arány, a lényeg azonban az, hogy minden maradt a régiben.

Majdnem minden. Figyelemreméltó, hogy az elöljáróságba és a számvizsgáló bizottságba egyaránt beválasztott Kunos Péter a számvizsgáló bizottsági tagság mellett döntött, tehát felkészült ember fogja kontrollálni a gazdálkodást. Ez lényegesen több a semminél és Kunos az indexnek arról beszélt, hogy „a BZSH-nak vonzóbbá kell válnia, nyitnia kell a külvilág és a fiatalok felé, mert ha továbbra is pusztán az intézményrendszert működteti, arctalan marad, elmúlásra van ítélve”.

A dögunalom diktatúrájának kvintesszenciája volt Egri doktor megjegyzése, aki hangsúlyozta, hogy módfelett büszkék lehetünk rá és örülhetünk neki, hogy megvalósult a „többes jelölés” az elnöki poszton. Kunos Péter, mint második jelölt, külön tapsot érdemelt.

Sajnos, ugyanezt a fényes diadalt a MAZSIHISZ vezető pozícióinak esetében nem sikerült megismételni, itt elnöknek is, ügyvezetőnek is csak egy-egy ember jelöltetett a vasárnapi választásra. Akik mindig. 

Négy évre ismét minden értelmes, eleven, valamirevaló kezdeményezés a hitközségi intézményrendszeren kívülre szorult tehát, és bár ennek igazán nincs okunk örülni, mégis megkönnyebbülten hagytuk el az épületet.

Hallatlan öröm kilépni a Síp utcából a tavaszba.

  
HVG videó a BZSH választásról

       

[popup][/popup]