Megemlékezés a gettó felszabadításáról – az EMIH az óbudai zsinagógát ajánlja színhelyként

Írta: MTI - Rovat: Politika

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH)szerint a nemrég felújított óbudai zsinagóga lenne alkalmas arra, hogy ott tartsák január 18-án a megemlékezést a budapesti gettó felszabadításának 66. évfordulója alkalmából – mondta Bodnár Dániel, az EMIH vezetőségi tagja kedden az MTI-nek.

MTI

 

 

Az egyházi vezető kiemelte: a megemlékezésre – amelyet a Budapesti Zsidó Hitközség és az Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség rendez – hivatalos Israel Meir Lau, Izrael állam volt országos főrabbija, Tel-Aviv vezető főrabbija, a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet elnöke. A főrabbit a rendezők arra kérték, hogy a Dohány utcai zsinagógában mondjon beszédet, de Israel Meir Lau vallási okokból a zsinagóga előtti Herzl Tivadar téren beszél, a templomba nem lép be.

Bodnár Dániel rámutatott: ennek egyebek mellett az az oka, hogy a rabbinikus hagyományok szerint szombaton nem lehet hangszereket használni (a szombat szigorú, a munkavégzést tiltó törvényeinek megfelelően), ám a Dohány utcai zsinagógában orgonálnak. Ezzel kapcsolatban vetette fel, hogy az EMIH felajánlja a rendezvényre a nemrégiben felújított, újra az eredeti funkcióját ellátó óbudai zsinagógáját, amely megfelel a rabbinikus előírásoknak.

Arról is beszélt, hogy Israel Meir Lau nem a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) meghívását fogadta el, hanem az Autonóm Ortodox Izraelita Hitközségét, azzal a feltétellel, hogy kizárólag a Dohány utcai zsinagóga előtt, és nem magában az épületben vesz részt az eseményen.

Az EMIH vezetőségi tagja szerint “nem ízléses”, hogy a megemlékezést nem a szakrális térben, hanem a zsinagóga előtt tartsák.

A 2004-ben alakult EMIH MTI-hez korábban eljuttatott közleménye szerint szervezetük egy “új, konzervatív értékek és ősi gyökerek után kutató fiatal nemzedék képviselője, amely a status quo irányzat megújításával, egyesíti az autentikus értékrendet és ortodox hagyományokat a nyitottsággal és dinamikus gondolkodással”.

Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója korábban azt közölte az MTI-vel, szeretnék, ha a Jad Vasem Intézet elnökét fogadná Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök. Az intézet elnöke meglátogatja majd a Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnáziumot, valamint a szintén a Mazsihisz által fenntartott kórházat és szociális otthont.

[popup][/popup]