Nyílt hetet tart az ősszel induló Izraeli Kulturális Intézet

Írta: Szombat - Rovat: Politika

A világ első Izraeli Kulturális Intézete nyitja meg kapuit Budapesten idén ősszel. Február végi egyhetes programsorozatával még végleges kialakítása előtt lehetővé teszi a kultúrák közötti kölcsönös ismerkedést. Az IKI 2010 őszére tervezett megnyitásától a sokarcú izraeli kultúrát fogja bemutatni és népszerűsíteni Magyarországon oktató, szórakoztató, inspiráló programok és szolgáltatások felkínálásával….
 

Február 21. és 28. között izraeli és magyar művészek a Paulay Ede utcában

 

2010. február 17.

 

 

19457_295231069774_294252074774_3522095_6022278_n.jpg 

Az intézet logója

A 2009. szeptemberében alapított intézmény egyedülálló kezdeményezés – fogalmaz az Intézet sajtóközleménye. Világviszonylatban is az első, kifejezetten az izraeli kultúrát népszerűsítő intézet, és a budapesti kultúrintézetek sorában is kivétel, hiszen nem kormányzati kezdeményezésre, hanem egy nemzetközi zsidó szervezet, a Jewish Agency for Israel (JAFI), és magyarországi, illetve izraeli magánszemélyek együttműködésének eredményeképpen jött létre.

Február utolsó hetében az épület felújítása előtt az IKI vendégül látja budapesti közönségét, és zenei, gasztronómiai, irodalmi, színházi, filmes és gyerekprogramok mellett grafikai és fotókiállítások, kávézó, könyvesbolt, az IKI arculatának elkészülését bemutató kiállítás, és még számos meglepetés várja a közönséget.

NYÍLT HÉT: 2010. FEBRUÁR 21-28.

Két koncertet ad és előadói workshop-ot tart Ye’ela Avital, az izraeli szoprán énekesnő, akit Kardos Dániel, a hazai jazz-világ egyik legkiemelkedőbb gitárosa kísér. Izraeli filmklubban három magyar művész, Kardos Sándor, Borgula András és Groó Diana vezet beszélgetést. A Gólem Színház Etgar Keret A trükk című novella-füzérét adja elő, a Bálint Házzal közös irodalmi rendezvényen pedig Ámosz Oz könyvéről Szántó T. Gábor író koordinálása mellett beszélgethetnek a résztvevők.

Magával az országgal több előadás és beszélgetés foglalkozik. Az izraeli internetes újságírás egyik nagy ígérete, az erdélyi születésű, magyarul is kiválóan beszélő Somfalvi Attila, és Váradi Júlia újságírók beszélgetnek „Politika és média Izraelben és Magyarországon” címmel, február 24-én. Zvi Gitelman, a CEU Jewish Studies vendégprofesszora február 25-én „Demokrácia és zsidóság Izraelben”, Michael Miller történész, a CEU Nationalism Studies Program professzora pedig február 22-én „Árpád és Ábrahám? A magyar zsidóság eredete” címmel tart angol nyelvű előadást.

Öt kiállítást nézhetünk végig a felújítás előtti épületben a nyílt hét ideje alatt. Így találkozhatunk az Izraelben született, Magyarországon élő fotós, Ritter Doron izraeli keresztény templomokról készített fényképeivel, sőt az IKI arculatának elkészültét is végignézhetjük tíz beszédes képen.

Gasztronómiai programokkal Fűszeres Eszter és Ofer Várdi mesterszakácsok, valamint izraeli borkóstoló várja a közönséget, de a nyolcnapos fesztivált gyerekprogramok, és egyéb állandó szolgáltatások (mint könyvesbolt és kávézó) is színesítik majd.

AZ IZRAELI KULTURÁLIS INTÉZET

 Az intézet igazgatója dr. Balázs Gábor filozófiatörténész, akit húsz jelentkező közül választott ki tavaly az Izraeli Kulturális Intézet legfőbb döntéshozó szerve, a tizenkét tagú kuratórium. Munkáját az ügyvivő és a tanácsadó testület segíti, a működés ellenőrzését pedig a felügyelő bizottság végzi.

 
Az IKI kihívásai között szerepel az anyagi függetlenség megszerzése és fenntartása. Egyik első támogatója az izraeli Moti Zisser, akinek az intézetnek teret adó épület megvásárlása köszönhető. Az izraeli kulturális intézet sikere nagymértékben függ az adományszerzési és forrásteremtési munka hatékonyságától, attól, hogy mennyire sikerül eljuttatni üzenetét másokhoz. A február végi nyílt hét egyik célja, hogy létrehozói és működtetői felmérjék a hazai közönség igényeit, a hosszú távú sikeres működés lehetőségeit.

 
Kenesei Marcell, a projekt pénzügyi koordinátora bízik abban, hogy megfelelő adományszervezéssel sikeres és független civil intézményt sikerül majd kialakítani: „Egyik legfőbb célunk, hogy átlátható és pénzügyi értelemben több lábon álló non-profit szervezetet építsünk fel, mely példaértékű lehet mások számára is.”

Dr. Balázs Gábor, az Izraeli Kulturális Intézet igazgatója szerint az izraeli kultúra iránt egyre nagyobb Magyarországon az érdeklődés: „Szeretnénk hozzájárulni a kulturális kapcsolatok fejlesztéséhez Magyarország és Izrael között, és bekapcsolódni a magyar, és az európai kulturális vérkeringésbe. A sokszínű izraeli kultúra bemutatásával kívánjuk még érdekesebbé tenni a budapesti életet egy közvetlen, nyílt és barátságos kulturális központ létrehozásával.” – idézi az Intézet két vezetőjét a sajtóközlemény.

További információ:
www.israelculture.hu

 

Részletes program:

Yeela Avital izraeli énekesnő koncertje
Yeela Avital és Kardos Dániel (gitár)
Febr. 24. szerda, 21.00
és febr. 25. csütörtök, 18.30
Izraeli dalok – előadói workshop
Febr. 25. csütörtök, 13.00-16.00

Izraeli média – Somfalvi Attila és Váradi
Júlia újságírók beszélgetése

Politika és média Izraelben
és Magyarországon (magyar nyelven)
Febr. 24. szerda, 17.00
Izraeli társadalom – Zvi Gittelman
politológus előadása
Demokrácia és zsidóság Izraelben
(angol nyelven)
Febr. 25. csütörtök 19.30

FOTÓ
Ritter Doron fotográfus fotói
Keresztény templomok Izraelben

Izraeli amatőr fotó kiállitás
Pixrael – a 100 éves Tel Aviv kapcsán
rendezett nemzetközi on-line fotópályázat
és szabadtéri kiállítás képei

GRAFIKA
Pásti Nóra illusztrációi Etgar Keret Trükk c.
könyvéhez

ARCULAT
Az IKI arculatának werk-kiállítása

A Gólem Színház előadása
Etgar Keret: A trükk
Febr. 24. szerda 19.30

Az élet Agfa szerint – a beszélgetést vezeti
Kardos Sándor, operatőr, filmrendező
Febr. 21. vasárnap 19.00

Libanoni keringő – a beszélgetést vezeti
Borgula András, rendező
Febr. 22. hétfő 19.30

A zenekar látogatása – beszélgetést vezeti
Groó Dia, filmrendező
Febr. 23. kedd 19.00
A filmvetítések után beszélgetés magyar
művészek vezetésével

Ámosz Oz: Szeretetről, sötétségről című
könyvről a beszélgetést vezeti: Szántó T.
Gábor

Febr. 21. vasárnap 17.00
Izraeli irodalom pesti szemmel

Kézműves foglalkozás óvodásoknak:
Holt-tenger – sóliszt-gyurma
Febr. 22. hétfő 10.00

Purimi foglalkozás gyerekeknek (héberül)
Febr 21. vasárnap 16.30

Főzőshow Ofer Várdival
és Fűszeres Eszterrel

Febr. 25. csüt. 16.00
Febr. 28. vasárnap 12.30

Izraeli borkóstoló
Febr. 25. csütörtök 19.00
A gasztronómiai programokon
a részvétel korlátozott, regisztrálni
az [email protected]
email-címen lehet.

Könyvek – Vince kiadó
Kávézó – Spinoza Kávéház

 

 

Címkék:gasztronómia

[popup][/popup]