Mengele, Pol Pot és Izrael?

Írta: Gadó János - Rovat: Politika

A hvg.hu terjedelmes összeállítást közöl olyan háborús bűnösökről, akiket sosem ért el az igazságszolgáltatás. A hosszú listán szerepel egyebek közt Mengele, az auschwitzi tábor orvos-hóhéra; Pol Pot, az egymillió embert lemészárló vörös khmer rezsim főnöke, vagy a szintén milliónyi áldozatot követelő ruandai népirtás felelősei.

Pol Pot, a vörös khmerek vezére

Pol Pot, a vörös khmerek vezére

A cikk névtelen szerzője azonban feltétlen szükségét érezte, hogy valamilyen ürüggyel Izraelt is a népirtók közé keverje. Ezt az ürügyet a 2008-2009 telén vívott gázai háború szolgáltatta.

Azt írja „mind a palesztinokat, mind az Izraeli Hadsereget háborús bűnökkel gyanúsította meg egy a dél-afrikai Richard Gladstone (pontosan: Goldstone – Szombat szerk.) által vezetett különleges ENSZ-bizottság.” A gyanúsításnál tovább azonban nem megy, sőt hozzáteszi: „Gladstone is elismerte, hogy az izraeliek nagy valószínűséggel nem szándékosan támadtak civilekre”. De azért ezt üti a következő mondat: „Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa meg ezzel nem értett egyet”.

Az már kimarad a szövegből, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában olyan országok foglalnak helyet, mint Kína, Szaúd-Arábia, Líbia vagy Kuba, melyek a Freedom House szerint az emberi jogok legdurvább megsértői közé tartoznak. Ez a testület választotta nemrég alelnöknek (!) Mauritániát, ahol a rabszolgaság még bevett gyakorlat, a homoszexualitás halállal büntetendő, a női nemi szerv csonkítása szintén széles körben elterjedt és halállal lakolnak az iszlám hitet elhagyók is. Az ilyen országokkal büszkélkedő testületre hivatkozik a szerző, amikor Izrael Államot közös nevezőre hozza Mengelével, Pol Pottal és a ruandai népirtókkal. (Utóbbit még külön alcímben is kiemeli: „Gázától Ruandáig”.)

Nyilvános lefejezés Szaúd- Arábiában

Nyilvános lefejezés Szaúd-Arábiában

Sajnos egyáltalán nem szokatlan, hogy külpolitikai újságírók úgy érzik: a zsidó államra sarat kell dobálni minden lehetséges alkalommal. De Magyarországon ez eddig a (szélső)jobboldali sajtó szokása volt. Kár, hogy a hvg.hu névtelen szerzője – cikke végére afféle barna farkat illesztve – csatlakozott ehhez a kórushoz.

[popup][/popup]