22 millió dolláros állami támogatást kap az EMIH Milton Friedman Egyeteme

Írta: Szombat - Rovat: Oktatás, Politika

Terjedelmes cikkben mutatja be az Milton Friedman Egyetem (MFE) bővítési terveit a Jewish Telegraphic Agency tudósítója, Cnaan Lipshitz, aki – írásaiból érezhetően – hosszabb ideje rokonszenvezik az EMIH törekvéseivel. A cikket az EMIH-közeli neokohn.hu lefordította és kiegészítő megjegyzésekkel látta el.

Az MFE hallgatói sikeres diplomázásukat ünneplik 2019-ben (forrás: MFE)

A JTA szerint a májusban elnyert közel10 milliárd forint (a neokohn kommentárja szerint 8 milliárd forint, ami a mai értéken nem 22, csupán 18 millió dollár) állami támogatás lehetővé teszi, hogy az MFE, melynek jelenleg mintegy 700 nappali tagozatos diákja van, az intézmény kapacitásait hatszorosára bővítse és ezáltal „a magyar egyetemi élet egyik főszereplőjévé” váljon – Bodnár Dániel, az egyetem elnöke szerint.

Az egyetem diákjainak jelenleg mintegy 15%-a zsidó, mivel – az intézmény nevéhez híven – többségük nem judaika, hanem üzleti tanulmányokat folytat.

Az EMIH azonban reméli, hogy az Askenáziumnak nevezett zsidó tanulmányok tanszéken bővíteni tudja a hallgatók számát, és előbb-utóbb egy rabbiképző megnyitására is sor kerülhet.

A JTA ezután idézi az EMIH ellenlábasait (detractors), hogy azok vádjait utána Köves Slomó megcáfolja.

Radnóti Zoltán, Mazsihiszes rabbi szerint az EMIH-nek “nincsenek igazi követői Magyarországon, ezért olyan látszatintézményeket hoznak létre, mint az MFU, ami nem zsidó, és üres zsinagógákat nyitnak”.

Köves Slomó szerint viszont a Mazsihisz sokkal több kormányzati támogatást kap, mint az EMIH: a zsidó közösségnek folyósított kormányzati támogatás 75%-a a Mazsihisz számlájára kerül. Így például a Szeretetkórház új szárnyának megnyitása 4,8 milliárd forintos állami segéllyel vált lehetővé.

A JTA cikke ezután felidézi az EMIH és a Mazsihisz régi keletű barátságtalan viszonyát, emlékeztetve az angol nyelvű olvasókat a kormány Soros-ellenes kampányára, amit a Mazsihisz egyértelműen antiszemitizmusnak tekint, Köves Slomó viszont ezt cáfolja.

A JTA felvázolja a jelenlegi politikai hátteret, érezhető idegenkedéssel írva Orbán Viktorról, aki a szerző szerint „populista, azt mondta, hogy Magyarországot „illiberális demokráciává” akarja változtatni, és aki nemrég nemtetszését fejezte ki a fajok keveredéssel kapcsolatban.”

A JTA felidézi Orbán tusványosi beszédét is, amelyben a szónok olyan poént sütött el, amiben a náci gázkamrákra történik utalás. Felidézi, hogy a beszédet Frölich Róbert, a Mazsihisz főrabbija „az emberi méltóság és erkölcs megsértésének” minősítette, míg Köves rabbi „szerencsétlennek” nevezte azokat.

Cikke végén a szerző őszinte elismerésről szól Köves eredményeiről:

„Köves megközelítése tükrözi a chábádon belül széles körben elterjedt hozzáállást, miszerint minden olyan kormánnyal helyénvaló együttműködni, amely nem veszélyezteti különösebben a zsidókat.
Ugyanakkor tükrözi azt a kreativitást is, amellyel a 43 éves, kiterjedt kapcsolatrendszerrel bíró rabbi rendelkezik, aki napi 16 órát dolgozik  és képes volt az EMIH-et egy marginális csoportból a magyar zsidóság egyik vezető erejévé tenni.”

 

Címkék:Frölich Róbert, Köves Slomó, Radnóti Zoltán

[popup][/popup]