200 ezer dollár “gazdára vár”

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Július 16-ig lehet jelentkezni támogatásért az Együtt–Egymásért programra.

Mint erről a Szombat Online már korábban tudósított, a MAZSIHISZ ez év április végén EgyüttEgymásért néven hirdette meg új támogatási programját, melyet a MAZS Alapítvánnyal és a BZSH-val közösen bonyolít le. A támogatások anyagi alapját a JDC Humanitarian Foundation 200.000 dolláros adománya biztosítja.

Az új program enyhíti a legsürgősebb szükségleteket, erősíti a zsidó egyházi és civil szervezetek együttműködését egymással és az állami ellátórendszerrel, valamint ösztönzi a közösségi életben való részvételt.

A jelentkezés határidejét a program szervezői július 16-ig meghosszabbították. A határidő módosítás kapcsán beszélgettünk Szenthe Antóniával, a programcsapat munkatársával.

 

Ki a célcsoportja a támogatásoknak?

Programunk azokat a második, harmadik és negyedik generációs (tehát nem holokauszt túlélő) magyar állampolgárságú, a zsidó közösséghez kötődő embereket szolgálja, akik szociális, egészségügyi vagy lelki segítséget igényelnek. Egy személy akár többféle támogatást is kérhet. Az adott pénzügyi keretből körülbelül 650 támogatási egységet tudunk biztosítani, a működtetés költségeit pedig az utolsó fillérig önerőből fedezzük. A JDC adományt így teljes egészében a támogatásokra fordítjuk.

A jelentkezők milyen jellegű segítséget kérhetnek?

Rászoruló hittestvéreinknek négy területeken tudunk segíteni:

▪ Háztartási és egészségügyi segítség:
Pénzbeli hozzájárulás egyészségügyi segédeszközök megvásárlásához, gyógyszerköltségekhez, illetve támogatás szezonális nagytakarításhoz.

▪ Lelki egészség támogatása:
Egyéni és csoportterápia, valamint családterápia a mentális problémákkal küszködő családok és egyének lelki gondozására.

▪ Gottlieb Andor Iskolaprogram: Szakszerű támogatás a nehezebben beilleszkedő, szétszórt figyelmű gyermekeknek és családjuknak, óvodáskortól a felnőttkor küszöbéig.

▪ Lakhatási válságban lévő családok megsegítése:
Pénztámogatás lakhatási költségekre azoknak, akik nem tudnak megküzdeni az elszabadult inflációval.
Sok jelentkező számára a pénztámogatás a legegyértelműbb segítség. Hogy senki ne csalódjon, fontos tudni hogy ez a támogatás azoknak szól, akiknek súlyos rezsi- vagy hiteladósság felhalmozódása van, vagy más, anyagi lehetőségeit messze meghaladó, kötelező költsége támad lakhatásával kapcsolatban.

A szokásos támogatások sorából kilóg az Iskolaprogram.

Igen, ez újszerű, megelőző támogatás. Egy nagylelkű társadományozónk édesapja emlékére kapta a nevét. Óvodáinkban, iskoláinkban sok gyermek küzd tanulási és viselkedési zavarokkal. A tünetek nem csak az érintett gyermekeknek okozhatnak helyrehozhatatlan hátrányt, hanem az iskolai, családi környezetük életét is megnehezítik. Az iskolaprogram bizonyos könnyen kezelhető esetekben az oktatási intézményeinken belül biztosít szűrést és kezelést, így enyhítheti a szülők érthető fenntartásait, és biztosan családbarát.
A további kérdéses esetek vizsgálatát és a terápiát részben az iskola épületében, a tanítás utáni órákban szeretnénk megszervezni, részben biztosítani szeretnénk azt, hogy az érintett gyermekek megfelelő szakellátásban részesülhessenek az iskolán kívül. Ehhez a rászoruló családoknak támogatást is biztosítunk.

Mi a helyzet a nem zsidó iskolákba járó zsidó gyermekek támogatásával?

Természetesen az ő szüleik is jelentkezhetnek, és esetenként oldjuk meg a segítségnyújtást. Itt megjegyzem, hogy ez a támogatás az Együtt-Egymásért program olyan eleme, amelyet zsidó oktatási-nevelési intézményekbe járó nem zsidó származású gyermekek is igénybe vehetnek. Ez így méltányos.

Hogyan lehet jelentkezni a programba? Mire kíváncsiak a jelentkezéskor?

A jelentkezés két szakaszos. A pályázók először a program honlapján, az egyuttprogram.hu online oldalon regisztrálhatnak az adatlap kitöltésével és a zsidóságot igazoló dokumentumok feltöltésével. A weboldalon felsoroljuk, hogy ehhez milyen dokumentumokat fogadhatunk el. Ha a közösséghez tartozásuk kellően alátámasztott, megbecsüljük szociális, lelki és egészségügyi állapotukat, és szakmai szempontrendszer szerint meghatározzuk, hogy közülük kik szorulnak rá a legsürgősebben a támogatásokra.
Őket a második körben beszélgetésre hívjuk, hogy helyzetüket jobban megismerhessük, és a legalkalmasabb támogatásokat biztosíthassuk nekik.

Az online regisztrációkor megadott adatokat hogyan ellenőrzik?

Az adományozó, a JDC felé kötelező elszámolás miatt elkerülhetetlen, hogy ellenőrizzük az adatokat. Erre a beszélgetés elején kerül sor.  Megnézzük a jelentkező háztartásának bevételi és kiadási oldalát és az egészségi állapotot és a gyógyszerköltségeket igazoló számlákat, dokumentumokat.

Hogy születik meg a végső döntés a támogatásokról?

Független szakemberekből álló Jóváhagyó Testület hozza meg a végső döntést arról, hogy kiket tud a program támogatni, és milyen segítséget nyújtunk számukra.

Hogyan oldják meg a vidéki jelentkezőkkel folytatott beszélgetéseket? Leutaznak vidékre?

Nem, sajnos ehhez nincs elég emberünk. A vidéki jelentkezők esetében Zoom-on, telefonon egyeztetünk, a jelentkező lakóhelyéhez legközelebb eső hitközség segítségét is kérjük, és meg is kapjuk Ennek külön örülünk. A mozgásukban korlátozott budapestiek számára is fenntartjuk a zoom-os megoldási lehetőséget, ha pedig nem oldható meg másképpen, meglátogatjuk a jelentkezőt. Mindent megteszünk, hogy munkánk elnyerje a támogató és a közreműködő felek elismerését, és 2024-ben együtt folytathassuk a közösségi szociális védőháló kiépítését.

Mikortól számíthatnak a támogatásokra a pályázók?

A nyár legvégével-ősszel indulnak el a támogatások, és az év végéig tartanak.

Meghosszabbították a jelentkezési határidőt július 16-ig. Miért?

Úgy látjuk, hogy a dokumentumok összegyűjtése lassan megy, és az online jelentkezés is sokaknak újszerű még, különösen vidéken. Van még szabad kapacitásunk, szeretnénk, ha mindenkinek elegendő idő állna rendelkezésre, hogy jelentkezzék. Bátorítjuk hittestvéreinket: nehéz időket élünk, forduljanak hozzánk bizalommal. Csodákat tenni nem tudunk, annyiból adhatunk csak, amennyi van. De az is könnyebbség! Szeretnénk, ha bővülne a tagok kapcsolata a hitközség támogató rendszerével, hogy számítsanak ránk, nem csak anyagilag, hanem a folyamatos hitéleti, közösségi kapcsolatok erősödésével. Az eleven közösségi kapcsolat erő és támasz, ha az egymás iránti felelősség évezredes zsidó hagyományait követjük, együtt erősek leszünk.

[popup][/popup]