1982: A francia titkosszolgálat alkuja a palesztin terroristákkal

Írta: Szombat - Rovat: Politika

1982-ben a francia titkosszolgálat ígéretet tett arra, hogy nem üldözi a véres párizsi merényletet végrehajtó palesztin terroristákat, ha azok tartózkodnak a további merényletektől.

1982. augusztus 9-én a párizsi rue des Rosiers-en található, zsúfolásig telt Jo Goldenberg kóser étterembe palesztin terroristák kézigránátokat hajítottak, majd a menekülő vendégekre lőfegyverekkel tüzet nyitottak. Hatan életüket veszítették a merényletben, a sebesültek száma 22 volt.

Ez volt a legvéresebb antiszemita támadás a II. világháborút követően Franciaországban. A három elkövető mindmáig szabadlábon van. Egyikük Jordániában, a másik Ramalláh közelében, a harmadik Norvégiában él, amint azt a CRIF, a francia zsidó közösségek ernyőszervezete nyilvánosságra hozta. Mindannyian az Abu Nidal féle terrorcsoport tagjai voltak. A csoport 1974-ben vált le az Arafat-féle El Fatah szervezetről.

Yves Bonnet, aki akkor a (mára megszűnt) DST (Direction de la Surveillance du territoire) titkosszolgálat igazgatója volt, a 2015. évi francia letartóztatási parancs értelmében indított bírósági eljárás tanújaként nyilatkozott az ügyről januárban:

„Egy sor megbeszélést tartottunk velük. A feltétel az volt, hogy a palesztinok tartózkodnak a további támadásoktól Franciaország területén, cserébe látogatóba jöhetnek az országba, és nem esik bántódásuk. A dolog egy ideig működött, egészen 1985-ig nem került sor újabb merényletre” – fogalmazott az igazgató vallomásában.

A JTA cikkét Bassa László fordította

 

Címkék:francia titkolsszolgálat, Goldenberg, palesztin terror, terror

[popup][/popup]