167 zsidó szervezet felhívása az amerikai kormányhoz a menekültek érdekében

Írta: Szombat - Rovat: Politika

Mintegy 167 szövetségi, állami és helyi zsidó szervezet felhívással fordult az USA kormányzatához, hogy az tartsa magát a menekültek tervezett évi letelepítési kontingenséhez.

Tüntetésa Fehér Ház előtt a menekültek világnapján, 2017. Június 20-án

Az idei költségvetési évre ezt 30.000 főben állapították meg, ami az eddigi legalacsonyabb az ország történetében. Az erről szóló levelet szerdán adták át Michael Pompeo külügyminiszternek; az aláírók a teljes vallási és politikai spektrumot képviselik.

„Az Egyesült Államok történelmileg elkötelezte magát azzal, hogy reményt és menedéket nyújt az arra rászorulóknak” – hangzik a levélben, amelyben megemlítik, hogy 2018-as adat szerint a menekültek száma globális méretekben elérte a 25,9 milliót. Rámutat arra, hogy csaknem 40 éven keresztül a befogadási kvóta 95.000 volt évi átlagban, a betelepültek valós száma pedig átlag 80.000 volt évente. A Trump adminisztráció ezt 30.000 főben maximalizálta 2019-re.

„A menedékkérők letelepítésének teljes befagyasztása a 2020-as költségvetési évre gyakorlatilag tönkreteszi a menekültek letelepítési programját, szembe megy a zsidók és amerikaiak által vallott értékekkel, és lemond a szabadság és lehetőségek biztosításáról” – folytatódik e levél, amelyben kérik a korábbi 95.000 fős kvóta visszaállítását.

„Zsidókként nagyon jól tudjuk, mit jelent az, amikor életüket menteni igyekvő menekülteknek nincs hová fordulniuk. Szüleink, nagyszüleink, szomszédaink vagy közösségünk tagjai egykor hasonlóan érzéketlen és barátságtalan világgal néztek szembe, ami végzetes következményekkel járt.”

A JTA cikkét Bassa László fordította

 

[popup][/popup]