100 év óta az első hivatalos, államilag beiktatott rabbi Marokkóban

Írta: Szombat - Rovat: Külpolitika, Politika

Josiáhu Pintot, a börtönviselt rabbit, marokkói zsidó bölcsek leszármazottját hivatalos ünnepség keretében iktatták be;100 éven belül ez volt az első ilyen alkalom az országban. 

Josiáhu Pinto

Az eseményre a casablancai ősi Bét-El zsinagógában került sor vasárnap kormánytisztviselők, vezető katonai és rendőri vezetők jelenlétében. Pintót a királyt képviselő Serge Bardugo és a helyi kormányzó iktatta be hivatalába. Előbbi korábban idegenforgalmi miniszteri posztot töltött be, jelenleg pedig a marokkói zsidó hitközségek elnöke. Pinto lett a király által jóváhagyott legfelsőbb rabbinikus bíróság feje, a muszlim országokban az első a modern időkben.

Bardugo a következőket mondta:

„Szeretném megköszönni Josiáhu Pinto gáon rabbinak, hogy elvállalta ezt a felelősségteljes hivatalt. Alig egy hónapja VI. Mohammed király nyilatkozta: ’A világban kapaszkodókat keresünk, és a Marokkói Királyság nem szűnik meg az Ábrahám gyermekei között fennálló szeretet gyakorlatát folytatni, erősíteni a vonzalmat, amely egyesíti őket. A zsinagógák, mecsetek és templomok szabad látogatása mindnyájunkat igazi partnerségre tanít. A Marokkói Királyság minden vallás hívőinek biztosítja a hagyományok fenntartásának lehetőségét’.”

A marokkói előkelőségek övezte Pinto rabbi a szertartáson hagyományos fezt viselt; beszédében Istennek, családjának, a zsidó közösségnek és VI. Mohammed királynak mondott köszönetet.

מורנו ורבנו מוכתר לרב הראשי של מרוקו

Uploaded by Rabbi pinto – הרב יאשיהו פינטו on 2019-04-14.

Az Izraelben született 45 éves Pinto apai ágon Hájim Pinto, köztiszteletben álló marokkói rabbi ükunokája. Anyai ágon a Baba Sali néven ismert Jiszráel Abuhatzeira leszármazottja, aki híres rabbiként évtizedeken keresztül vezette az izraeli marokkói közösséget. Baba Sali sírját az izraeli Netivotban minden évben zarándokok százai látogatják.

Pinto üzleti vállalkozásai révén izraeli és amerikai politikusok és hírességek körében forgott. Az ilyen kapcsolatok miatt gyűlt meg a baja az igazságszolgáltatással. Azzal vádolták, hogy vádalku kapcsán megkísérelte megvesztegetni az izraeli államügyészt. 2016-ban egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a zsidó államban.

Marokkóban valaha 250.000-350.000 zsidó élt; ide menekültek a spanyol inkvizíció elől. 1948-ban Izrael kikiáltását követően zavargások nyomán, majd az 1950-es 60-as években több hullámban hagyták el az országot. Jelenleg a szefárdi és mizráhi (keleti) zsidóké a második legnépesebb csoport a lengyel zsidók után.

A Jerusalem Post cikke nyomán Bassa László

[popup][/popup]