Temesvár: a város támogatja két zsinagóga felújítását

Írta: Szombat - Rovat: Építészet, Kultúra-Művészetek

Temesvár (Timişoara) 2023-ban Európa kulturális fővárosa. Ebből az alkalomból a város 121.000 eurót különített el két történelmi zsinagóga védelmére és/felújítására.

A gyárvárosi zsinagóga

A 600.000 lej — mintegy 121.000 euró — annak a 2,85 millió lejes (kb. 576.000 euró) támogatási csomagnak a részét képezi, amit a város történelmi-vallási épületeinek felújítására szánnak. Ezek ortodox keresztény, görög katolikus, római katolikus templomok, valamin a Belvárosi (Cetate) és a Gyárvárosi (Fabric) zsinagógák.

A város önkormányzat e heti bejelentése szerint az új támogatást a Gyárvárosi zsinagóga stabilizálási munkálataira költik. A Baumhorn Lipót által tervezett és 1897 és 1899 között épült zsinagóga már régóta elhagyatottan áll és állapota egyre romlik. A felújítási munkák ezután kezdődhetnek.

Ugyancsak a fent említett összegből finanszírozzák a Belvárosi zsinagóga már folyamatban lévő művészi belső helyreállítását. A zsinagógát a múlt évben avatták föl újra részleges felújítást követően, miután közel 40 éven keresztül nem használták vallási célra.

A Belvárosi zsinagóga

„A vallási kegyhelyek sokszínű kulturális örökségünk részét képezik, melyekre büszkék vagyunk” – áll az önkormányzat nyilatkozatában.

Múlt évben, a Gyárvárosi zsinagóga és a temesvári zsidó örökség más elemei fölkerültek a the 2022  World Monuments Watch listájára, amely a World Monuments Fund által összeállított 25, a világörökség leginkább veszélyeztetett örökségi helyszínét tartalmazza.

jewish-heritage.eu – Bassa László

[popup][/popup]