Ros Hanikrától Eilatig – Ösztöndíjjal Izraelben

Írta: Palkó Fanni Boglárka - Rovat: Kultúra-Művészetek

Rosh_Hanikra

Ros Hanikra

Bár valószínűleg sokak fejében megfordul, hogy Izraelben töltsenek rövidebb vagy hosszabb időszakot tanulmányi céllal, kevesen jutnak el elképzelésük megvalósításáig. Sokszor a megfelelő információk hiánya, vagy a jelentkezés mögött megbújó, komplikáltnak hitt adminisztratív procedúra riasztja el az ösztöndíjakra egyébként alkalmas fiatalokat. Az alábbiakban szeretném megosztani saját ösztöndíjas élményeimet, reményeim szerint másokat is inspirálva a pályázásra, másrészt szeretnék röviden képet adni a jelenleg pályázható ösztöndíjas lehetőségekről.

Palkó Fanni Boglárka

A szerző

Több mint egy évvel ezelőtt történt, hogy a Balassi Intézet pályázati lehetőségeit böngészve megakadt a szemem az izraeli nyári egyetemi ösztöndíjra való felhíváson. Izraelbe jelenleg kétféle ösztöndíj pályázható meg az intézeten keresztül: rövid távú nyári egyetemi ösztöndíj (summer ulpan) és hosszú távú tanulmányutat fedező ösztöndíj (egy éves felsőoktatási képzés). Ezekre a pályázatokra bármely magyar állampolgár jelentkezhet, a követelmény mindössze az, hogy a jelentkező 35 évesnél fiatalabb legyen, és diplomával rendelkezzen, vagy a felsőoktatásban tanuljon.

TS008572

Akkó erődje

Komplikáltnak tűnhet, de nem az

Elolvasva a pályázati kiírást, úgy döntöttem, jelentkezem, bár előtte még sosem voltam Izraelben és a héber nyelvet is csak két éve tanultam magánúton. Amennyire elrettentőnek és komplikáltnak tűnhet elsőre a jelentkezés, annyira egyszerű, ha az ember figyelmesen elolvassa az útmutatót. A pályázatot, amely életrajzi adatokból, motivációs levélből, munkatervből és – nem hebraisztika szakos hallgató, ill. diplomás esetén még egy ajánlásból – áll, az intézet online platformján és kinyomtatva is el kell küldeni. Ezután a Magyar Ösztöndíj Bizottság dönt a beérkezett pályázatokról, és arról, melyikeket küldi tovább az izraeli külügyminisztériumnak. Utóbbi a végső döntést április-májusban hozza meg. A kettős döntés az ösztöndíj bilaterális jellegéből adódik: az utazási költséget a magyar állam, míg a tandíjat, a lakhatást, a biztosítást és a szabadidős programok díját Izrael biztosítja.

Én a magyar értesítést 2011. november 29-én, míg az izraeli külügyminisztérium megerősítő levelét 2012. április 18-án kaptam meg. Már akkor éreztem, hogy nemcsak egy egyszerű nyári egyetemre készülök, hanem felejthetetlen élményekkel leszek gazdagabb. Fontosnak tartom kiemelni, hogy ezt a rendkívül pozitív előérzetet a kiutazásomat megelőző kapcsolattartás és törődés alapozta meg igazán. Mind a Balassi Intézet, mind az izraeli külügyminisztérium és a University of Haifa nemzetközi hallgatókért felelős irodája folyamatosan elérhetőek voltak, bármilyen kérdésem is merült fel. A szükséges adatlapok és a héber nyelvi kurzust megelőző szintfelmérő teszt postázása után nem maradt más, mint izgatottan várni a nyári egyetem augusztusi kezdetét. Ezzel az ösztöndíjjal nyári ulpánra lehet menni júliusban vagy augusztusban, ami héber nyelvi nyári egyetemet – vagyis intenzív nyelvkurzust jelent.

jerusalem

Jeruzsálem

A hosszú távú tanulmányi ösztöndíjra is ugyanez a jelentkezési eljárás, annyi különbséggel, hogy ezzel az ösztöndíjjal csak kutatói programra, egyéves vendégképzésre, mester- illetve PhD-képzésre lehet jelentkezni. Az egy éves tanulmányi ösztöndíj esetén a magyar fél ugyanúgy támogatja az utazási költséget, az izraeli fél azonban csak a felmerülő költségek egy részét biztosítja. Az ösztöndíjas választhat, hogy a tandíjat vagy a felmerülő megélhetési költségeket fedezze a külügyminisztériumi támogatás. Kiegészítő ösztöndíjak megpályázására van lehetőség, sőt az izraeli külügyminisztérium ezt kifejezetten ajánlja is.

A különböző kiegészítő ösztöndíjakról szinte minden izraeli egyetem honlapján találhatunk egyszerűen elérhető listát és a nemzetközi hallgatókért felelős irodákhoz is bátran fordulhatunk e-mailben vagy telefonon.

Taglit/Birthright

 Mielőtt megkaptam az ösztöndíjról szóló értesítést, még márciusban jelentkeztem az Izraeli Kulturális Intézetben a Szochnut által szervezett Taglit/Birthright 10 napos ingyenes tanulmányútra. Az évek során több ismerősömtől is hallottam a körutazásról szóló történeteket és élményeket, amelyek mindinkább felkeltették Izrael iránt az érdeklődésemet. Másrészt, bízva az ösztöndíj elbírálás pozitív kimenetelében, arra gondoltam, hogy egy tíznapos út megfelelő bepillantást engedne az ország mindennapjaiba, mielőtt hetekre odaköltözöm. Taglitra minden 18-27 éves fiatal jelentkezhet, aki a visszatérési törvény alapján zsidó – tehát az egyik nagyszülője zsidó. Az úthoz ennél több nem kell. A jelentkezés és az Izraeli Kulturális Intézetben megrendezett Pre-Taglit foglalkozások után egy fantasztikus csapattal elutaztam Izraelbe, ahol az ott töltött 10 nap alatt nem csak új barátokat szereztem, hanem megismertem Izrael történelmét és meglátogattam a legfontosabb helyeket a Galileai-tengertől, Jeruzsálemen és Tel Avivon át, Eilatig. A Taglit/Birthright program nem csak életem egyik eddigi legkülönlegebb utazása volt, hanem felkészített az előttem álló nyári egyetemre is. Augusztusban visszatérve Izraelbe már barátok és ismerősök vártak, készen arra, hogy tovább kalauzoljanak.

eilat

Eilat

A nyári egyetem alatt az intenzív héber nyelvkurzus mellett részt vettem egy, az izraeli politikát, történelmet és társadalmat bemutató előadássorozaton. Körbeutaztam Észak-Izraelt az egyetem által szervezett szabadidős program keretében, így többek közt túráztam a Golán-fennsíkon, meglátogattam az akkói erődöt, és megcsodáltam a naplementét Ros Hanikránál. Így tudtam a barátok és ismerősök által igazán megismerni az izraeli társadalmat, a szokásokat és hagyományokat, illetve a szívemhez különösen közel álló izraeli konyha remekeit.

Míg a hosszú távú tanulmányi ösztöndíj nem, addig a nyári egyetemi ösztöndíj újrapályázható, így visszatérve gondolkodás nélkül állítottam össze és küldtem be újra a pályázatomat.

 

Mi az a Masa?

Megismerve az országot és megtapasztalva az egyetemek által nyújtott lehetőségeket, többször is megfordult a fejemben, hogy vissza kellene térni, és nem csak 4-5 hétre, hanem egy szemeszterre vagy egy évre. Annak, aki a Taglit program jelentkezési feltételeinek megfelel, lehetősége van Masa ösztöndíjra is jelentkezni, amely több száz hosszú távú tanulmányi programot kínál érettségizett zsidó fiatalok számára, 30 éves korig. A programok között szerepel egyetemi-főiskolai szemeszter vagy év, szakmai gyakorlat, önkénteskedés és kibuci nyelvtanfolyam is. A jelentkezéshez szükséges papírok beszerzését követően az Izraeli Kulturális Intézetben Masa-koordinátor segíti minden lépésünket a jelentkezés előkészítésétől, az útra való felkészülésen és a folyamatos kapcsolattartáson át, az ösztöndíjas útról való visszatérésig.

Golan

A Golán fennsík

Visszatérve Izraelből, igyekeztem minden ösztöndíjas lehetőséget megismerni. A lehetőségek széles tárházát találtam. Csak el kell határoznom magam, és újra jéghideg gránátalma-levet szürcsölve tanulhatom az aznapi héber leckét vagy készülhetek a másnapi előadásomra.

Az ösztöndíjas lehetőségekről bővebben lehet tájékozódni az Izraeli Kulturális Intézetben, az izraeli külügyminisztérium honlapján és az izraeli egyetemek nemzetközi irodáinál, illetve honlapjain is.

[popup][/popup]