Pár hét alatt 9 millióan látták egy zsidó fiúkórus 14 évvel ezelőtti felvételét

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Zene

A 24.hu figyelt föl egy amerikai ortodox zsidó fiúkórus 14 évvel ezelőtti felvételére, amely néhány hét alatt 9 milliós nézettséget szerzett a különböző közösségi média platformokon.

Yerushalayim (Live version) – MIAMI BOYS CHOIR

To see full concert performance visit miamiboyschoir.com today.

A TikTok olyan különleges hely, ahol gyakorlatilag bárkiből sztár lehet. Ha az algoritmus épp úgy dönt, még a legjelentéktelenebbnek, legbugyutábbnak gondolt tartalmakkal is tele lesz a felhasználók fala, az itt terjedni kezdő trendek kikerültehetetlenek. De mi van akkor, ha a felkapott videó ráadásul jó is? Akkor az történik, ami a Miami Boys Choir nevezetű zsidó fiúkórussal is megesett. A TikTok felfedezett magának egy 2008-as felvételt, ahol a ma már felnőtt férfiak még kisfiúkként héberül énekelnek ortodox popot.

A fent látható felvétel az elmúlt időszak egyik legfelkapottabb tartalma az interneten. A legnagyobb tarolást a TikTok-on művelte, alig néhány hete van csak fent a közösségi oldalon, és már a kilencmilliót ostromolja a megtekintési szám, miközben a felvétel különböző változatai a YouTube-on is aratnak, az ott három hete közzétett felvétel is bőven átlépte már az egymilliós határt.

A produkciót, melyben a Yerushalayim című dal csendül fel, egy Floridából induló, ortodox popra szakosodott zsidó fiúkórus, a Miami Boys Choir (MBC) prezentálta 14 évvel ezelőtt. A kórus vezetője az ortodox pop legendás alakja, Yerachmiel Begun. A videóban is feltűnik, akárcsak a fia, Chananya Begun, aki a videót is feltöltötte a TikTok-ra. Yerachmiel nélkül egészen biztosan nem létezne a kórus ebben a formában, ő alapította a formációt, aminek a legtöbb dalát ő maga is komponálta, a szövegek nagy részét is ő jegyzi. Azt azonban még ő sem hitte, hogy az MBC valaha akkorát szakítana, ahogy azt napjainkban teszi.

Néhány hónappal ezelőtt kezdte el Chananya nyaggatni az apját, hogy a Facebook, a YouTube, az Instagram és a Twitter után a TikTok-ra is töltsék fel a kórus régi és új felvételeit. Chananya a The Jewish Chronicle-nek adott interjújában azt mondta, reménykedett benne, hogy valami igazán őrült dolog kerekedhet az egészből, és végül igaza lett. Egyszer csak mindenhonnan ez szólt, az emberek láthatóan beleszerettek az előadásba és a dalba, függetlenül attól, hogy nagy részük valószínűleg semmit nem ért a dalszövegből, lévén, hogy az héberül van.

Teljes cikk

Címkék:Miami Boys Choir, ortodox zsidó popzene, TikTok

[popup][/popup]