Meghalt Meir Shalev, az egyik legismertebb izraeli író

Írta: Szombat - Rovat: Irodalom, Kegyelet, Kultúra-Művészetek

Az egyik legismertebb izraeli író volt otthon és külföldön egyaránt. Könyveit huszonhat nyelvre fordították le, művei az eladási listák élére került nemcsak Izraelben, hanem Hollandiában és Németországban is.

Meir Shalev 1948-ban született Nahalalban, Izrael első mosavjában, az ismert költő, Itzhak Shalev fiaként. Katonai szolgálata során részt vett a Hatnapos Háború harcaiban, ahol meg is sebesült. Felsőfokú tanulmányait a jeruzsálemi Héber Egyetemen végezte, ahol pszichológiát tanult, ezt követően újságíróként, valamint különböző rádió- és televízióműsorok házigazdájaként vált ismertté hazájában – írja róla a Helikon kiadó.

Íróként 1982-ben debütált egy gyermekeknek szóló kötettel; a későbbiekben is rendszeresen publikált gyermekkönyveket, számos esszé, tényirodalmi írás (köztük két, bibliai szövegekhez kapcsolódó szaktudományos munka) és regény mellett. Izrael egyik legünnepeltebb regényírója volt, könyveit több mint húsz nyelvre fordították le, művei az eladási listák élére került Izraelben, Hollandiában és Németországban is.

Shalev a modern héber nyelv mestere volt, ez jellemezte bibliai asszociációkban és mitikus fogalmakban gazdag írásait. Könyveiben a nők gyakran tűnnek fel úgy, mint titkos és örök erőforrás a férfiak bonyolult életében.

Magyarul a Négy lakoma és az „Egy galamb és egy fiú” című regénye olvasható, utóbbiból lapunk is közölt részletet.

75. évét még nem töltötte be, amikor a rák legyőzte.

[popup][/popup]