Meghalt Claude Lanzmann, a Soá című dokumentumfilm rendezője

Írta: MTI/Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Történelem

Kilencvenkét éves korában elhunyt Claude Lanzmann francia író, újságíró, filozófus, a holokauszt történésze és dokumentumfilmese, a Soá (Shoah) című világhírű, kilenc és fél órás dokumentumfilm készítője.

Claude Lanzmann 2014-ben

Erről számolt be csütörtökön a Le Monde című napilap.

“Kár lenne csak egyetlen filmet megjegyezni tőle, igaz tényleg remekmű a Soá. Tény, hogy hatalmas filmes volt, azok közé tartozik, akik meghatározták a filmművészet történetét, de író, újságíró, filozófus, a Les Temps Modernes folyóirat igazgatója, Jean-Paul Sartre barátja, Simone de Beauvoir élettársa is volt” – írta a Le Monde.

A mára már történelmi jelentőségűvé vált, kilenc órás filmeposzt 11 éven keresztül forgatta Lanzmann. Mindazoknak, akik a Soá emlékezetével foglalkoznak, a Soá megkerülhetetlen filmalkotás. Szenvtelen, távolságtartó, dokumentarista stílusa iskolát teremtett. A filmben semmi más nem történik, csak a túlélőket (és kisebb részben a szólásra bírt elkövetőket, valamint nem zsidó szemtanúkat) látjuk és halljuk, akik elmondják, hogyan működött a gyilkos náci gépezet.

Shoah (1985) part 1 – with subs/sa prevodom

Claude Lanzmann’s epic documentary recounts the story of the Holocaust through interviews with witnesses – perpetrators as well as survivors.

Változatosságképpen legfeljebb az egykori halálgyárak helyszínét láthatjuk. Az elbeszélés azonban mellbevágó, olyasmivel szembesíti a nézőt, amiről addig a nyilvánosságban nemigen akartak tudni. Az 1985-ben bemutatott és a francia televízióban is sugárzott film meghatározó jelentőségű az európai Holokauszt-recepció történetében.

A Soá a legismertebb, de korántsem az egyetlen filmje volt a francia zsidó polihisztornak. Tsahal című ötórás dokumentumfilmje (1994) az izraeli hadseregről szól, Le dernier des injustes c. dokumentumfilmjének „főhőse”Benjamin Murmelstein, a theresienstadti láger zsidó tanácsának egyetlen életben maradt tagja.

“A patagóniai nyúl” c. önéletírása 2009-ben jelent meg.

“Claude Lanzmann ma reggel hunyt el otthonában. Néhány napja már nagyon gyenge volt” – erősítette meg a hírt a Gallimard könyvkiadó a francia hírügynökségnek.

 

Címkék:Claude Lanzmann, Shoah, Soá

[popup][/popup]