Mamelosn

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Majdnem hat méter, hat keze van, nőnemű és túlfűtött. Mi történik akkor, ha három nő férfi nélkül a színpadra kerül? Mi történik akkor, ha három nőből az egyik az NDK kommunista rezsimjének élharcosa volt, a másik mindenből kiábrándult mai német, a harmadik pedig leszbikus és New Yorkba készül? Mi történik akkor, ha ez a három ember egy zsidó családot alkot?

Huzella_Kiss_Kerekes

Huzella Júlia, Kiss Mari, Kerekes Viktória (Fotók: Czifrik balázs)

 

A Gólem Színház szeptemberi évadnyitó előadása, a Mamelosn* a fenti kérdésekre keresi a választ. Borgula András rendező nem minden célzatosság nélkül választotta a Kleist-díjas, berlini Marianna Salzmann drámáját, amelyben a szembenézés a múlttal és a jelennel elkerülhetetlen. Mit kezdjünk a II. világháború hithű kommunistáival, akik a romokból építettek fel egy országot és most ők is kisemmizettek? Lehet-e élni úgy, hogy nem hiszünk semmilyen eszmében? Ezt nevezzük a 21. század hétköznapjainak?

huzella Júlia

Huzella Júlia

A Mamelosn*-ban női sorsok villannak fel, amelyekben ugyan voltak férfiak, de a jelen társtalanul történik meg a szereplőkkel, akárhogy feszülnek neki, hogy saját életüket bármilyen értelmes irányba fordítsák. Ez az igazán remek és finom humorral fűszerezett európai családi és társadalmi dráma 21. század történelmi díszletei között teljes mértékben rólunk szól.

Kerekes Viktória

Kerekes Viktória

A Mamelosn*, amely a Független Thália Projekt keretében látható azonban nemcsak témájában, de szereposztásában is különleges. Huzella Júlia mellett, aki szinte mindegyik Gólem Színházas produkció színésze Kerekes Viktória először mutatkozik be a Gólem színpadán, és öt év szombathelyi játék után ismét Budapesten játszik Kiss Mari.

mamelosn_citylight_feljebbÉs hogy a nagy kérdésekre a darabban születnek-e válaszok?

Persze, ahogy az illik:

– Rabbi, miért van az, ha én kérdezek tőled valamit, te mindig kérdéssel válaszolsz?
– Miért, kérdéssel válaszolok?

Marianna Salzmann darabjai az osztrák és német színpadokon igen népszerűek, az írónő 2012-ben megkapta a fiatal drámaíróknak járó Kleist-díjat.

 

*Mamelosn: egy közösség által használt kommunikációs jelrendszer, amivel meg kellene értenem, hogy mi a fenét akar tőlem az anyám. ( jiddis, ejtsd: mámelos.)

Kiss_Mari

Kiss Mari

Bemutató: Thália Színház Új Stúdió, szeptember 28. 19:30.

Előadások: Thália Színház Új Stúdió, szeptember 29., október 7., 26. 19:30

Szereposztás: Kiss Mari (Lin), Kerekes Viktória (Clara), Huzella Júlia (Rahel)

Fordító: Varsányi Mari, dramaturg: Németh Virág, látványtervező: Galántai Zita, zeneszerző: Gazda Bence, produkciós vezető: Marcsa Barbara, rendezőasszisztens: Kern Dóra, rendező: Borgula András.

Fotós próba: szeptember 27. 11:00. Thália Színház, Új Stúdió.

 

 

[popup][/popup]