Leonard Cohen vallási gyökerei

Írta: Szombat - Rovat: Irodalom, Kultúra-Művészetek, Zene

Harry Freedman könyve Leonard Cohen misztikus vallási gyökereiről november 7-én, Cohen halálának ötödik évfordulóján jelenik meg.

Leonard Cohen, költő, zenész, misztikus

Leonard Cohen dalszövegeire jellemző az erős költőiség és az összetett metaforák használata. A zenész ugyanakkor szívesen épített bele dalaiba olyan szent szövegekből származó elemeket, mint a Biblia, Misna vagy Talmud-mesék. A Leonard Cohen: The Mystical Roots of Genius című könyv azt elemzi – szemlézte a hírt a dunszt.sk -, hogy Cohen miként használta fel zenéjében a bibliai történeteket, és ezekkel milyen újfajta interpretációt kívánt közvetíteni.

„Úgy vélem, egy kicsit úgy tekintett magára, mint egy prófétára” – mondta Harry Freedman, a könyv szerzője. – „Próbálta új magaslatokba emelni az emberek gondolkodását. A legtöbb rockzene a minket körülvevő világról szól. Azt hiszem, Cohen azt próbálta mondani: ezen túl is vannak dolgok, gondolkozzatok mélyebben.”

A zenész zsidó családból származott, és felnőtt korában is foglalkoztatta a vallás. „Dalszövegei tele vannak a Bibliára, Talmudra és kabbalára való utalásokkal, de könnyű elsiklani fölöttük: nagy hozzáértéssel szövi bele őket a dalokba, miközben egy teljesen új, erotikus, spirituális vagy éppen misztikus értelmezést ad nekik.”

Leonard Cohen – Hallelujah (Live In London)

“Hallelujah” by Leonard Cohen – Live In LondonListen to Leonard Cohen: https://LeonardCohen.lnk.to/listenYDWatch more Leonard Cohen videos: https://LeonardCo

Híres dalában, a Hallelujah-ban a bibliai Dávid király történetét lehet felismerni, akit Isten megbüntetett, mert megleste Betsabét fürdés közben, majd házasságtörésre kényszerítette az asszonyt, férjét pedig megölte. „Mindez katasztrófák sorozatához vezetett Dávid királyságában. Lázadás tört ki ellene, a fiát megölték, birodalma darabokban. Szörnyű dolgok történtek vele, mert szörnyű dolgokat követett el.”

Dalaiban a szex és vallás is hasonló módon fonódott egybe: „A kabbalában a szex és a nemzés szent cselekedetnek minősül. Az emberi és isteni egyesülést szimbolizálják.” Ez a jelkép gyakran visszatér Cohen dalaiban.

Teljes cikk

[popup][/popup]