Lefkovics Zsófia: Nem definiálható

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Nem lehet egyértelműen definiálni a zsidónegyed fogalmát. Ha a zsidónegyed egy olyan városrészt jelöl, amelyben nagyrészt zsidók laknak, élnek, dolgoznak, azt gondolom, nem beszélhetünk zsidónegyedről. Hiszen Belső-Erzsébetváros egy kulturálisan és társadalmi szinten is sokszínű, változatos városrész.

Az viszont mindenképpen igaz, hogy virágzó, változatos zsidó kultúrával találkozhatunk itt: kóser éttermek, kóser boltok, hentes, kávézó is üzemel ezen a területen, zsinagógák, zsidó iskolák és óvoda, zsidó levéltár, múzeum, judaika shopok és nem utolsó sorban a Csányi5 az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárral. Sőt, szintén a Csányi utcában nyílik hamarosan a Gólem színház játszóhelye.

Azt gondolom, hogy a turizmus eddig is jó terepnek tartotta ezt a városrészt, hiszen aki Budapesten jár, valószínűleg megnézi a Dohány zsinagógát, és ha már itt van, egy zsidó tematikájú sétán is részt vesz. Érdemes tovább finomítani, erősíteni a zsidó kultúra iránt érdeklődő, ide látogatók előtt álló lehetőségeket.

Az egykori pesti gettó tele van szomorú, tragikus emlékekkel, történetekkel. Mégis, aki ma itt jár, az élettel találkozik. Számomra ez a negyed egy otthonos, színes terep, ahol a zöldségesnél meg tudom rendelni a barheszt minden péntekre, ahol a zsidó újév előtt bárhol lehet gránátalmát kapni, ahol megkapom a kóser húst a családnak, ahol, ha betérek pitát venni a török büfébe, salommal köszönnek…

A szerző az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár szakmai vezetője

[popup][/popup]