Krasznahorkai László: „Az arabok biztos elfogadnának, hogy megkínozzanak és agyonlőjenek”

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Krasznahorkai László Kossuth-díjas, Man Booker-díjas író a Friderikusz Podcast-ban adott interjújában apai családjának zsidó származásáról is beszélt, és utalt arra, hogy bár ez vallásilag nem lenne elegendő a zsidósághoz, ahhoz igen, hogy az arabok megkínozzák és megöljék.

Krasznahorkai László 

A kérdésre, honnan valók az ősei, Krasznahorkai így felelt:

–Az anyai ág az erdélyi magyar. Hajdúk. Az apai ág zűrösebb, ott a Krasznahorkai az egy felvett név, az apai ágnak a neve a Korin volt. Egyszercsak megjelentek Tótkomlóson, ahol a nagyapám belesimult abba a valóságba, ami a tótkomlósi valóság volt a Horthy-korszak alatt, és az egyik különös szokása az volt, hogy néha eltűnt napokra. Majd megjelent, föltűnt, nem mondott semmit, hogy hol volt, mit csinált, a nagymamám persze kiabált vele, meg minden, ezt ő mesélte. Egyszer tovább, mint két-három nap, nem tudom, mennyi időre tűnt el, és már egy papírt hozott, és azt mondta a nagymamának, hogy innentől kezdve minket Krasznahorkainak hívnak.

–  De miért?  – kérdezte a riporter.

–  Hát ezt ő is kérdezte, a nagymamám – válaszolta az író. – Alapvetően azért, mert az már régóta szóba került, hogy meg kell változtatni a Korin nevet, amely egy nem túl ritka tót vagy szlovák név.

– Ettől akarta megkülönböztetni magát a nagyapja?

– Akkor az volt a fontos, hogy szlovák eltűnjön. Azért nem a holokauszttal kezdődött a pogrom, mint népszokás. Az egészből számomra az derült ki kamaszként, amikor ezt megtudtam, hogy hát természetesen az én ősöm, ez a zsidó, ez nem volt érdekes, és apám sem mondta soha ezt, csak annyit…

–Merthogy zsidók?

–Igen. Részben. Szóval, ki tudja, hogy elfogadnának-e. Az arabok biztos elfogadnának most ott, hogy levágják az orrom, aztán a két fülem, aztán a szemem kiszúrják, a nyelvem kitépjék, minden, ami kiáll belőlem, levágják, megkínozzanak, ezek után agyonlőjenek. Tehát annyira azért elég ez a zsidó múlt a számomra. Szóval ennyi a családtörténet.”

(A beszélgetés e részlete a 42. és a 44. perc között látható, hallható.)

INTERJÚ KRASZNAHORKAI LÁSZLÓ ÍRÓVAL /// Friderikusz Podcast 85.

Három hét múlva, január 3-án jelenik meg Krasznahorkai László következő regénye, a Zsömle odavan. A kötetet szokás szerint a Magvető Kiadó adja ki az író 70. születésnapjára, ami január 5-én lesz.

[popup][/popup]